Funktionskläder del 1 - Så funkar kläder med vattentätt och andande membran

Det första och viktigaste att lära sig om funktions- eller skalmaterial är att alla inte är likadana. Det finns membran, beläggningar (coatings) och mikrofibertyger. Tre olika konstruktioner som alla ger mer eller mindre vattentäta tyger som andas mer eller mindre bra.

På Gneis använder vi oss av ett membran vilket är kungen bland de tre materialen. Membran har den bästa vattentätheten, bästa hållfastheten och oftast den bästa andningen. Tyvärr har det också ett högre pris.

Men hur fungerar då ett plagg med membran, jo för att göra det lite enklare har vi gjort en liten instruktionsfilm om detta. Vill du sedan veta hur vattentäta eller andande våra plagg är kan du läsa mer om det på respektive artikelsida. Mer info hittar man även i vår skalguide under skalfakta. Klicka på länken nedan eller direkt på TV:n för att se filmen.

FILM 1 - Så funkar membran

Upp…

Funktionskläder del 2 - Så funkar impregnering/DWR

Något som också kan stoppa funktionskläders förmåga till ventilation är om utsidan blir genomvåt, vilket i sin tur kan få dig att känna dig fuktig och kall. Det kan kännas som om plagget läcker, även om det faktiskt inte gör det. Detta inträffar om impregneringen, även kallad DWR (Durable Water Repellent), är dålig eller har nötts bort.

Här har vi gjort en instruktionsfilm där vi förklarar hur impregnering, eller DWR, fungerar. Mer info hittar man i vår skalguide under "Vårda ditt skal". Klicka på länken nedan eller direkt på TV:n för att se filmen.

FILM 2 - Så funkar impregnering/DWR

Upp…

Funktionskläder del 3 - Så här tvättar och impregnerar du

Att, med några enkla handgrepp, ta hand om sitt Gneis funktionsplagg på rätt sätt kan komma att förlänga livslängden på dina kläder avsevärt och det är en god gärning för både familjeekonomin och miljön.

Här hittar du en instruktionsfilm om hur du bäst tar hand om familjens funktionskläder, dvs plagg med ett vattentätt och andande membran, oavsett om det är ett vadderat vinterplagg eller ett rent skalplagg. Klicka på länken nedan eller direkt på TV:n för att se filmen.

FILM 3 - Tvätta & Impregnera

Upp…

Instruktionsfilm - Så justerar du din Gneis-overall

För att våra kläder ska fungera optimalt och sitta så skönt som möjligt (dvs. inte hindra barnen i sin lek) samt förhindra onödigt slitage om kläderna är något stora till en början, rekommenderar vi att justera kläderna innan användning.

Här har vi gjort en kort instruktionsfilm om hur man justerar våra vinteroveraller.

INSTRUKTIONSFILM - Justera vinteroverall

Upp…