Hur ska det sitta då?

Skalplagg med membran får inte bli för stort i förhållande till bäraren av plagget. För stort mellanrum mellan kropp och membran gör att ångan inte hinner tryckas ut genom membranet. Det blir en atmosfär mellan kroppen och membranet där ångan hinner kylas ned och resultatet blir att det bildas droppar på insidan av jackan. Fukten blir ”inlåst” innanför plagget så att säga. För att ett funktionsplagg ska fungera optimalt, välj storlek med omsorg.

Gällande overall är det såklart viktigt att kolla det vanliga t.ex. ärmlängd. Men här är det också viktigt att testa att man kan sitta på huk och att det är nog mycket längd i ryggen så det inte stramar i grenen. Våra overaller ska inte ha ”häng i grenen”, det extra tyg som behövs för att man ska kunna röra sig sitter på våra overaller ovanför midjeresåren i ryggen, allt för att man ska kunna röra benen normalt och springa och hoppa utan begränsningar.

Ovan har vi har en överskådlig storleksguide (storleksguide vinteroverall) över hur man kan tänka kring vilken storlek man ska välja, beroende på hur långt barnet är.

För byxor gäller det att det finns tillräckligt med utrymme i midjan för att kunna ha ett extra mellanlager de riktigt kalla dagarna. Viktigt också att byxan är komfortabel i alla rörelser och att det inte stramar i grenen då man hukar sig ner.

Barn är ofta bra på att känna efter hur det känns, inte alltid lika bra att i ord uttrycka vad de menar. Att det stramar, sitter åt eller inte känns bra tar sig mer uttryck i att de inte vill ta på sig kläderna, inte vill gå ut eller att de vill in snabbt när de varit ute en liten stund. Utevistelse är viktigt för hälsan, kanske än mer än vi tror och därför försöker vi göra allt för att kläderna inte ska vara en begränsning utan snarare ett bidrag till att barnen vill vara ute och leka och röra på sig.

Upp…

Superb Passform

Det var ett av de plus-betyg vi fick på bäst.i.test.se då vi valdes till testvinnare med vår overall Supershape. För oss det bästa betyg man kan få! Bäst-i-test skrev även följande om vår overall "Barnen kan lättare springa och hoppa i SUPERSHAPE än i overaller av mer bylsig och stel modell".

Passform är något av det viktigaste i ett plagg. Plagget bör ha den rörelsefrihet barnen behöver i sin vardag utan att sätta begränsningar. Det bidrar till en roligare utevistelse och det är en skön känsla att kunna leka och röra sig obehindrat utan att något stramar eller sitter åt. Man vill helt enkelt vara ute längre.

Ett plagg som sitter bra med god komfort används så många gånger mer än plagg som inte sitter bra. Dessutom är det mindre slitage på ett plagg som sitter bra, dvs. det blir mindre påfrestning på sömmar och förstärkningar hamnar där de ska. Det är också en stor miljövinning att köpa plagg med god rörelsefrihet/passform.

Upp…

Konstruktion

Att konstruera kläder med god rörelsefrihet är något vi lägger mycket stor vikt vid. Vår designer/mönsterkonstruktör har över 20 års yrkeserfarenhet inom mönsterkonstruktion av sport och funktionskläder. Att kunna knäcka koderna för hur man skall få till bra passform är en av våra starka sidor. Två olika plagg kan ha samma mått men sitta helt olika beroende på hur man konstruerar mönstret. Det är när man provar plaggen som man märker skillnaden.

Vad behöver du tänka på när du provar ett ytter plagg? Då man provar en jacka skall man tänka extra på passformen kring krage och hals. Även rörelsefriheten i ärmen är mycket viktig. Man skall kunna lyfta armen utan att ärmen kortas allt för mycket. En jackärm som blir allt för kort när man lyfter armarna framåt/uppåt ger lättare besvär vintertid med snö och extra mycket problem med handskarna.

Upp…