Intervju med @froken.frida

Vem är du?

Jag heter Frida Lundgren och bor tillsammans med min man och två söner, sju och nio år gamla, i en gammal faktors villa i vår hemby fem mil utanför Umeå. Till vardags jobbar jag på byns förskola medan många av helgerna spenderas i stugan i fjällen.

Vad är allra viktigast när du väljer utekläder till dina barn?

Först och främst behöver de vara smidiga för att jag ens ska få sönerna att prova. Sen har jag jobbat så länge med små barn och därmed fått en rätt stark uppfattning om vad som är gångbart och inte när det gäller barns ytterkläder. Att de håller vind och väta ute är en självklarhet, men en så enkel sak som att byxbenen går att dra ordentligt över kängan utan att glida upp är viktigt.

Hur länge har dina barn haft Gneis och varför valde ni just Gneis?

Min första gneis-overall köpte jag på loppis till min då treårige son. Jag hade då aldrig hört talas om märket och trodde det var en höstoverall, då den var så tunn. När den sen visade sig hålla sonen torr och varm i 25 minusgrader (trots att den var begagnad och burits av två barn tidigare) var det självklart att fortsätta välja Gneis.

Hur stor skillnad tror |ser du att bra utekläder gör för barnen och deras lust att ta sig ut och stanna ute?

Hela skillnaden! Att vara torr och varm och kunna röra sig smidigt är rena förutsättningar för en givande utelek.

Vilket är ditt/dina bästa tips att få barnen att vilja vara ute oftare och längre?

Var ute med dem! Åk skridskor, dra deras skranor (fritt översatt = åkdyna/-madrass) eller finns bara där. Du är viktig!

Hur upplever dina barn Gneis utifrån klädernas komfort och passform, dvs hur sköna de är? Hur viktigt är det?

Båda barnen är rörande överens om att kläderna är sköna, snabba att ta på och gillar särskilt att kläderna under ”inte korvar sig”.

Tycker barnen om färgerna på plaggen?

Den äldre väljer gärna enfärgat och lite enklare, medan den yngre älskar sin overall med de orangea detaljerna!

Hur har våra ulljackor ULLE och ULLTRA använts?

Ulljackorna har faktiskt nu under årets mörkaste månader fått agera vanliga skoltröjor åt pojkarna. De är sköna, mjuka nog att bära direkt mot huden och jag vet då att de har ett perfekt mellanlager när overallen åker på till lunchrasten.

Vi har förstått att Finger High snabbt blev pojkarnas favorit? Vad var det som barnen särskilt uppskattade?

Superbra! Pojkarna har aldrig tidigare kunnat ha en fingerhandske en hel säsong utan att nöta hål på tyget, men våra par är fortfarande som nya! Det långa skaftet med dragskon som går över overallsärmen hindrar snö från att möta bar hud vid handleden. Toppen!

Är dina barn själva noga med vad de tar på sig när de går ut och vad är det isf som är viktigast för dem?

Här är de eniga! Det ska gå fort och det ska inte vara massa konstiga spännen och dragkedjor så man måste ha hjälp av en vuxen!

Vad är ditt bästa tips till andra föräldrar som står i tur att välja utekläder till sina barn?

Fråga förskole- och fritidspersonalen om tips, råd och önskemål. Det här kan de! Välj hellre ett lite dyrare plagg som håller en hel säsong (Gneis håller flera) än ett par, tre stycken billiga.

Är priset på utekläderna avgörande när du bestämmer vad ni ska handla? Tar du hänsyn till andrahandsvärdet?

Det beror på vad man menar när man säger pris. Det är sant att Gneis hör till de lite dyrare märkena men alla de Gneis-kläder vi haft till våra barn har burits i snitt tre år och sedan kunnat säljas till en bra peng.

Är hållbarhetsfrågorna viktiga för er när ni väljer utekläder till familjen? Vad är extra viktigt?

Jätteviktiga. Jag avskyr slit och släng! Vårda det du valt att göra till ditt och när du inte behöver det längre – skicka vidare.

Är det något som du slutligen vill tillägga eller tipsa våra läsare om?

Lyssna på ditt barn när ni köper kläder! De dyraste plaggen är de som aldrig används.

Vårda kläderna! Var inte rädd att tvätta plaggen, men använd ett bra, miljövänligt tvättmedel och impregnera när så behövs. Då fungerar de bättre, håller längre och är skönare på. Undvik heta eller ej fungerande torkskåp. Reglera midja och benslut, så barnet inte trampar sönder sina kläder.

Tack Frida!

Upp…