Testår: 2016 • Vattentäthet: 10.000 m.m. • Andningsförmåga: 10.000 gr/m2/24h • Tejpade sömmar: Ja • Tillgängliga storlekar: 98-164 cl. • Tillgängliga färger:  Black, Blue, Cerice, Green, Orange, Petrol, Purple, Red • Tål maskintvätt: Ja • Maximal tvätt-temperatur: 40°C • Tål torktumling: Ja • Tål torkskåp: Ja • Maximal tork-temp: 40°C

Plus: Hög slitstyrka, bra värmehållning, smidig passform

Minus: Känns fuktig vid extrem slask, för få reflexer

Betyg: 10

Bäst i test 2016: GNEIS® SUPERSHAPE™

Fjolårets testvinnare Gneis Supershape visar för andra året i rad varför man förtjänar första platsen i vårt stora overalltest.

Med en snygg design och smarta funktioner är detta en vinteroverall för alla barn och alla typer av vinter. Passformen på Supershape är mycket bra. Overallen är väldigt följsam och lätt. Det finns mer rymlighet i överdelen än i benen, men det gör också att overallen inte blir bylsig att gå i och att det finns utrymme för underställ.

Supershape saknar inre snölås i ärmarna på stl 98-116 cl, men tack vare att man kan förminska ärmöppningarna så lyckas en hålla snö och väta effektivt ute ändå. Från stl 122 cl och uppåt finns snölås. På axlarna finns en vadd med extra hög bärighet för att minska värmeförlusten på axelpartiet. Byxbenen kan dras åt så att för långa byxben inte hamnar under skon och trampas på. Det har varit enkelt att klä på barnen overallen och alla öppningar för hand och fot har varit vida nog att rymma också vinterskor och tjocka vantar.

Riv- och nöttåligheten hos Gneis Supershape är väldigt bra. När vintern är över syns inga spår av slitage i tyget trots intensiv användning. Den kan därför användas av syskon under flera vintersäsonger.

Det hade varit önskvärt med fler och större reflexer både på fram- och baksidan av overallen. Fothällorna har dock hållit bra, vilket ofta inte är fallet hos konkurrenterna. Gneis Supershape andas bra och gör inte barnet svettigt vid lek. Den håller vind ute och värme inne.

Vattentätheten har i nästan alla fall varit mycket god. Vid extremt slaskigt väder har den någon gång känts fuktig efter uteleken. Gneis Supershape kan torktumlas i 40 grader, både för snabbare torkning och i början för att impregneringen ska återaktiveras.

Gneis Supershape blir vårt val av bäst i test 2016, då det är en mycket bra vinteroverall som uppfyller alla de väsentliga kraven, och som är både snygg att se på och skön för barnet att använda.


Källa: www.bäst-i-test.se

Upp…

Utebarn.se testar: Skalbyxor…

Vi har en testpanel bestående av barn i olika åldrar (från nyfödd till skolbarn), både tjejer och killar, som gillar olika saker ute. Det de alla har gemensamt är att de är aktiva och gärna hjälper oss att göra bra tester av bra produkter!

Här har vi testat skalbyxor. Hur slittåliga är byxorna? Kan barnen själv enkelt ta byxorna av och på? Är en dyrare byxa bättre än en billig? Är skalplaggen vattentäta? Vilka skalbyxor för barn är bäst i test?

I detta test utsatte vi skalbyxor (och några jackor) för olika saker som barn gör. Vi lät barnen använda plaggen under en längre tid för att barnen och deras medtestare skulle kunna göra bra och trovärdiga recensioner av skalplaggen. Barnen fick krypa på asfalt och grus, prova klä på sig själv, sitta i vattenpölar, dansa i regnet och leka en hel massa. Vara barn helt enkelt. Och göra sånt som barn gör ute mest.

Vi på utebarn.se gör användartester av olika produkter som vi tycker är intressanta och användbara för barn som vistas mycket utomhus. Vi gör tester där olika barn få använda produkterna i sin vardag och utvärdera dem tillsammans med ex. en förälder. Vi låter i många fall flera familjer och barn testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken!

Vi testade skalbyxor från Gneis, Didriksons, FIX och Polarn O. Pyret. Och för skojs skull gjorde vi en jämförelse med ett ”gammalt hederligt” galonställ (just detta från MyWear, ICA Maxi).

Vinnare i testet blev GNEIS TURMALIN™ och utses av Utebarn.se till bäst i test av skalkläder / skalbyxor för barn 2016!

Vill man läsa hela testet hittar man det HÄR.

Vill man bara läsa omdömet för TURMALIN skalbyxa hittar man det HÄR.

Som information testades även två andra byxor från GNEIS, vilka också fick bra betyg från Utebarn.se's testpanel. Byxorna som testades var GRANIT MINIOR™ & GIRON™.


Källa: Utebarn.se, test 25 mars 2016

Plus: + Lätta och smidiga + Tål slitage och väta bra + Bra passform gör att de inte blir bylsiga

Minus: - Vantar får inte plats i jackfickan - Vad ska man använda bröstfickan på byxorna till?

Sammanfatting av testet: Gneis Turmalin är riktigt bra kläder som både barn och förälder gillar! W´s utvärdering lyder ”Det går att åka fort på rutschkanan och man blir inte blöt när man gungar.”. Medtestarens utvärdering lyder ”Vi är mycket nöjda med detta set. Stor rörelsefrihet, slittåligt och vattenavstötande. Dessutom snyggt! De känns relativt stora i storlekarna. I andra kläder har vi 98 eller 98/104 men detta set är perfekt i strl 92”. Gneis not: W var vid testet ca 93cm lång vilket alltså gör det helt korrekt att det är stl 92cl som gäller.

Upp…

Utebarn.se testar: Turmalin skaljacka…

Plus: + Sprunden i sidorna ökar rörligheten + Smidig + Lätt

Minus: - Endast en ficka (på den nya Turmalin jackan är det nu 2st fickor. Gneis anm.)

Sammanfattning: Gneis Turmalin är en smidig och lätt skaljacka som är både vattentät och slitstark. Reflexerna som finns lite här och var är bra. Kanske någon mer reflex hade varit bra. En ficka på var sida hade varit enklare då barnet själv lättare kunnat lägga ifrån sig ex. vantar eller plockade stenar. W´s omdöme om jackan talar sitt tydliga språk då hon alltid velat ha jackan på sig utan minsta protest och själv valt ”de gröna settet”. W´s mamma säger ”Jag är jättenöjd med både jackan och byxorna och köper gärna Gneiskläder framöver!”.


Källa: Utebarn.se, test 15 juni 2016

W är 3 år och har testat Gneis Turmalin skaljacka i storlek 92. Medtestare har varit W´s föräldrar. Denna jacka upplevs stor i storleken då W är 94 cm lång och normalt har storlek 98 i kläder. Testbarn nummer två på Gneis Turmalin skalplagg är E 2,5 år och medtestare är hans mamma.

Barnvänlighet: Dragkedjan glider lätt. Huvan har vi inte direkt använt. Hade gärna haft en ficka på var sida för att lättare få ner en vante i varje ficka.

Rörelsemöjlighet: Mycket smidigt material, inget som hindrar rörelserna eller känns stelt. Knäppningen i ärmslut har funkat bra. Jackan har små sprund i båda sidor som ökar rörligheten för barnet och gör ex. att E inte fastnar i sadeln på springcykeln som med en del andra jackor.

Vattentålighet: Mycket bra! W har aldrig blivit blöt igenom oavsett väder.

Slittålighet: Jättebra. Både jacka och byxor känns som nya trots att de använts flitigt av ett aktivt barn. Skalsetet Gneis Turmalin är nu inne på testbarn nummer två och utebarn.se är imponerade av kvaliteten!

Andningsförmåga: Plagget känns lätt och luftigt trots sin vattentäthet. Upplever inte att Wilma blivit svettig pga dålig ventilation.

Vill man läsa hela testet hittar man det HÄR.

Som information har även en del andra plagg testats bl.a. tre byxor från GNEIS, vilka också fick bra betyg från Utebarn.se's testpanel. Byxorna som testades var TURMALIN™ skalbyxa, GRANIT MINIOR™ & GIRON™.

Upp…

Testår: 2015 • Vattentäthet: 10.000 m.m. • Andningsförmåga: 10.000 gr/m2/24h • Tejpade sömmar: Ja • Tillgängliga storlekar: 98-164 cl. • Tillgängliga färger:  Black, Blue, Cerice, Green, Orange, Petrol, Purple, Red • Tål maskintvätt: Ja • Maximal tvätt-temperatur: 40°C • Tål torktumling: Ja • Tål torkskåp: Ja • Maximal tork-temp: 40°C

Plus: Superb passform, håller värmen väl, bra motstånd mot vatten och vind, mycket prisvärd, effektiva snölås.

Minus: Klumpiga gummifotband, tajta snölås

Betyg: 10

Bäst i test 2015: GNEIS® SUPERSHAPE™

GNEIS® SUPERSHAPE™ utnämns till bäst i test och presterar trots sitt pris i mellanklassen som en sann premium-klass-overall.

Den har en utomordentlig passform, en tilltalande design och tyget är lätt, mjukt och smidigt. Barnen kan lättare springa och hoppa i SUPERSHAPE än i overaller av mer bylsig och stel modell.

Materialvalen är av hög kvalitet och sömmarna är heltejpade, vilket gör overallen både vattentät och slitstark. Utsatta områden vid knän och rumpa har klarat sig utan fula märken, trots flitigt åkande i isiga backar.

Den har även hållit sig fin i skicket efter flertalet tvättar. Detta gör SUPERSHAPE mycket lämpad att ärvas av yngre syskon.

Värmehållningsförmåga samt vind- och vattentåligheten är av högsta klass. Våra testoveraller har hållit värmen väl och förblivit torra både i blåsiga fjällområden och i slaskig stadsmiljö.

SUPERSHAPE har även hållit väl i detaljer som knappar och dragkedjor. Ärmöppningarna har fungerat väl ihop med vantar och den har väl synliga reflexer som är smart placerade.

Gummifotbanden kan upplevas klumpiga, men man får även med resårfotband. Snölåsen gör fotöppningarna så tajta att de kan vara bökiga att få över stöveln. Samtidigt är detta alltid priset man får betala för riktigt effektiva snölås. Något som kan vara nog så viktigt en snörik vinter.

SUPERSHAPE är därmed en overall som det inte finns mycket att anmärka på och Gneis har onekligen konstruerat en utmärkt vinteroverall med ett attraktivt pris för aktiva barn.


Källa: www.bäst-i-test.se

Upp…

Friluftsliv testar: Schysst i backen…

Snart väntar skidsäsongen för både stora och små. Dags att utrusta sig för en förhoppningsvis både kall och vit vinter.

Friluftsliv har testat fem skidställ för den som lämnat barn-garderoben men som ännu inte fyller ut vuxenstorlekarna. Läs hela testet här (kräver Acrobat Reader eller motsvarande).

Norrländska Gneis vill göra kläder för barn med lika höga krav som de vuxna har, utan att för den skull bli astronomiskt dyra. Vi vill påstå att de lyckas.

Gneis har flera modeller av såväl byxa som jacka som passar bra i backen. Friluftsliv har testat byxan GIZMO™ och jackan SPEED™. De finns båda i storlek 116-164 cl.

Både jacka och byxa sitter riktigt bra och har precis de detaljer som man behöver, som enkelt ställbar midja, vridna bensömmar för mindre slitage, förböjda ärmar, fickor på de rätta ställena och reflexer.

Våra testare har verkligen gillat sina Gneis-plagg och använt ord som sköna, enkla att ta på och snygga. Både byxa och jacka är rejält fodrade med extra foam på knän och rumpa, för extra värme och stötdämpning. I bensluten finns två korta blixtlås, samt ett invändigt snölås.

Benvidden kan regleras med hjälp av en invändig knappresår i benslutet. Jackan har snölås i midjan och muddar i ärmslutet för att hålla värmen kvar i jackan och snön utanför. Ärmslutet kan regleras ytterligare med en kardborreslejf. Huvan är avtagbar och insidan av kragen fodrad med mjuk fleece.

Både Gizmo och Speed går att tvätta i 40 grader.


Källa: Friluftsliv, Friluftsfrämjandets Magasin #4/2014

Plus: Riktigt bra passform med genomtänkta detaljer. Byxorna är höga i ryggen och sitter riktigt bra även utan hängslen. Midjan är lätt att justera, även på egen hand. Ett bra pris för den höga kvalitet man får.

Minus: Finns endast i webbutik, svårt att prova om man inte bor i Luleå där showroomet finns.

Upp…

Rawness testar: SAHARA™ ultralätt regnställ

Sammanfattning: Gneis Sahara skalsätt är ett perfekt skalset för aktiva personer som söker kvalité och funktion i en aktiv vardag. Det lätta skalsetet tar lite plats i väskan och har en bra passform vilket gör användningsområdet stort. Den höga vattentätheten i plaggen gör den ett bra val för den som vill ha ett högfunktionellt skalset för mindre pengar. Gneis Sahara finns i både dam- och herr-storlekar samt för barn.

Omdöme: Gneis Sahara är ett funktionellt skalset med mycket god vind- och vattentäthet till ett bra pris. Det ovadderade skalsetet passar bra till många olika aktiviteter och kostar en bråkdel vad liknande plagg gör hos premium-märken. Mycket prisvärd produkt.


Källa: www.rawness.se

Det svenska klädmärket Gneis har under flera år producerat funktionella utomhusplagg för barn. Huvudfokus på kläderna har varit design, funktionalitet och att ge bästa förutsättningar för barn att vistas i naturen. Med Gneis på kroppen så finns det inget dåligt väder.

En av bästsäljarna hos Gneis är deras regnställ SAHARA. Setet började som en produkt riktade för barn men med ökad popularitet hos kunderna och med kvalité som inte gav vika blev steget naturligt för Gneis att även erbjuda Sahara i seniorstorlekar. Sahara är ett 2.5-lagers lättvikts-ställ med vädersäkra blixlås, hög vattentäthet och generös passform med fina justeringsmöjligheter. Jag har testat Gneis Sahara.

Första intryck: I ett mycket lätt paket låg mitt skalset från Gneis. Den lövtunna jackan prasslade fint när jag packade upp den tillsammans med byxorna. Det snygga mönstret på insidan av jackan påminner om dyra membran man kan hitta hos plagg som kostar det tredubbla. Sömmar och dragkedjor såg bra ut och färgen stämde bra överens med produktbilderna. Jackans material känns glatt men mjuk.

Funktion: Gneis Sahara är ett skalset i högsta kvalité med hela 20.000 m.m. vattenpelare när det kommer till vattentäthet. Jackan har flera fickor försedda med dragkedja och många justeringsmöjligheter vid avslut och midja. Byxorna är tillverkade av samma fina material som jackan och har även den många justeringsmöjligheter vid benslut och midja. Utöver knappspänne vid benslutet finns även ett kraftigt men följsam blixtlås vid benslutet.

Passform: Gneis Sahara är rymlig i passformen som ett skalset  ska vara. Den fina konstruktionen av plaggen ger fint utrymme för rörlighet. Det ovadderade skalsetet är lätt att ta på sig och fungerar bra att användas som ytterlager vid lager-på-lager principen. Den fina passformen / konstruktionen gör även att det inte är några konstigheter att ta på sig skalsetet över vanliga kläder. Jackan är något smalare upptill men desto bredare vid midjan och över magen. Huvan täcker huvudet bra och kragen går en bra bit upp mot halsen. Armarna är av standard-längd med elastiska muddar och kardborreband för bra förslutning. Byxorna är någon konformade men också generösa i passformen. Midjan är något smalare och försedda med resårband runt om. Längden är varken kort eller lång för sin storlek.

Användning: Gneis Sahara skalset är otroligt lätt och därför också enkel att packa med sig när man kan behöva det. Jackan presterar bra vid regn och även under lättare arbete i regn och blöta yttermiljöer. Den generösa passformen hos jacka och byxa gör att den varken stramar åt när man sitter ner, arbetar på huk eller promenerar. Vattentätheten är mycket god hos både byxan och jackan. Något som jag saknade är ventilations-justering hos plaggen. Vid aktiviteter med lite högre intensitet iförd Gneis skalset kunde det bli lite för varmt emellanåt men överlag andades plaggen bra. Huvan presterar mycket bra när det kommer till vind och vattentäthet och är även den justerbar. Mössa, keps och cykelhjälm (Specialized Prevail) är inga problem för den att sluka. Det mjuka materialet i huvan och avsaknaden av skärm eller formbara bågar gjorde huvan ett lätt byte för byiga vindar. Byxan är riktig trevlig att använda för olika ändamål. Under testet fick den följa med på grisiga cykelturer, vårstädning på tomten, samt lite park- och skogshäng med familjen. Byxan höll måttet och presterade väl samt kändes väldigt lätt. Man kände aldrig av byxan men den fanns där. Något som jag dock saknade är fler justeringsmöjligheter längs smalbenet och fickor.

Upp…