Sports Tech Innovation Initiative

STII – Sports Tech Innovation Initiative är ett treårigt projekt vid Mittuniversitetet med en total budget på 16 miljoner med intressenter som Tillväxtverket, Mittuniversitetet, Östersunds kommun och medverkande företag.

Projektet syftar till att stärka näringslivets och regionens förnyelseförmåga och konkurrenskraft, genom branschanpassad produktutveckling där moderna utvecklings- och beräkningsverktyg används i alla faser.

Deltagande företag i projektet: Hilleberg The Tentmaker, Rock Group Sweden (Gneis), SafetyRespect, Woolpower, Spektrum, Swedish Engineering, Extra Evil (Jethwear), Light My Fire, Klättermusen, Aktiv Ortopedteknik och Lundhags.

Utgångspunkt är företagens behov av utökad produktverifiering och forskningen som bedrivs vid Sports Tech Research Centre där framför allt de tre laboratorierna – laboratoriet för additiv tillverkning (3D-print), textilprovning och vindtunneln ingår.

Projektet ska skapa förutsättningar för regionens företag att fortsatt vara framgångsrika på marknaden och ligga steget före i utvecklingen. Genom de delvis världsunika laboratorierna på Sports Tech Research Centre kan företagen stärka sin konkurrenskraft.

Vi på Gneis är mycket glada att få vara en del i detta projekt.

Upp…

Spilloteket

Spilloteket är en kreativ demokrativerkstad och ett pedagogiskt forum som använder sig av spillmaterial från Jämtlands industrier (bl. a. från Gneis) i allt sitt görande och tänkande. Det är en kreativ plats för dialog, innovationer och lärande. De jobbar med norm- och banbrytande lösningar med FN:s globala mål för hållbar utveckling som utgångspunkt.

De utmanar varandra att sluta ta resurser från planeten och i stället tänka en gång till, nyttja befintligt material, låta det få en ny skepnad eller funktion. Dem har t.ex. snygga Spill-flugor gjorda av provtyger som vi från Gneis skänkt. Deras strävan är att barn och unga ska höras mer i samhällsdialogen, kunna påverka på riktigt och synas i det offentliga rummet. De vill att barn och unga ska känna att de inte förbereder sig för livet utan att de lever och är delaktiga just nu.

Spilloteket från Jämtland har chansen att ta hem priset för ”Bästa kommunikation” av de Globala målen! Och det är två tunga aktörer de tävlar mot, nämligen Svenska FN-förbundet och DN Global utveckling. Priset, som delas ut av FN’s utvecklingsprogram (UNDP), går till det initiativ som genomfört den mest kreativa och effektiva kommunikationsaktiviteten för att öka medvetenhet och kunskap om de Globala målen.

Rösta gärna på det initiativ som du tycker förtjänar att vinna!

Upp…

Torpets förskola - Antnäs, Luleå

Vi på Gneis är otroligt stolta att få vara klädleverantör till alla små äventyrare på Torpets förskola i Antnäs utanför Luleå. Torpets devis är "-Gratis kläder efter väder!" och vi är såklart glada att ha blivit utvalda av representanter från förskolan att leva upp till detta.

Så här säger de på sin hemsida:

Torpets förskola är glada och stolta att kunna meddela att vi kommer att ha ett samarbete med Gneis kläder i Luleå. Det blir alltså bland annat Gneis som får äran att se till att våra barn håller sig varma och torra om dagarna. Vi på Torpets förskola kommer att hålla med kläder efter väder för alla föräldrar som är intresserade. Det vill säga allväder set, vinteroveraller, galonkläder, handskar, mössa och regnkläder. Med andra ord det mesta som behövs för vår utevistelse.

Varför håller Tortpets förskola med utekläder? Det slits en hel del på kläderna och vi kommer att tillbringa mycket tid ute i naturen, därför vill vi erbjuda detta till barnen och till er föräldrar. Det är kostnadsfritt och självklart frivilligt. En annan orsak är att som förälder kan det vara svårt att sia om de väderomväxlingar som kan ske under dagarna och det blir enklare att slippa planera på morgonen innan man kommer till förskolan. Det händer ju självklart också att de blir blöta av någon anledning och då handhåller vi extra ytterkläder till barnen. Detta är unikt i sitt slag och vi är glada att kunna erbjuda er kvalitetskläder från Gneis.

Slutligen ett litet omdöme från förskollärarna efter en tids användning av våra kläder:

"- Vi på Torpets förskola har provat Minishape II ordentligt. Overallerna har utsatts för slitage men ser fortfarande ut som nya. Barnen har hållit sig varma fast det har varit riktigt kallt ute och hårda vindar. Barnen har kunnat röra sig lätt och smidigt i overallen tack vare den goda passformen."

Mer bilder från Torpet, med barnen i våra kläder, hittar man HÄR.

TURMALIN™ allvädersställ

Upp…

UTFÖRT TEST av impregnering

Som en del i vår miljösatsning sökte vi tidigare 100-talet testfamiljer (med barn ca 95-117 cm i strumplästen) som ville testa vårt skalset Turmalin med en helt ny typ av impregnering/DWR.

Det handlar om en ny svensktillverkad och helt biologiskt nedbrytbar DWR, som inte bara uppfyller dagens miljökrav – utan sannolikt även de flesta av morgondagens krav!

Vi ville i vanlig ordning göra ett större fält-test… Och för att kunna göra detta tillverkade vi ca 100 set av vårt populära skalset Turmalin där yttertyget behandlats med OrganoTex®, som DWR:n heter.

Spana gärna in resultatet HÄR.

Upp…

Superbjörns Supershape

För oss är det viktigt att hela tiden lyssna på barnen och deras föräldrar. På så vis blir vi duktigare och duktigare att förstå vad som är viktigt i barnens lek och kan fortlöpande utveckla både vårt mindset och våra plagg – gamla som nya.

En dag fick vi ett mail från Kerstin - en mamma till en kille som hade mycket svårt att hitta bekväma kläder.

Vi blev alla mycket berörda av mailet och beslutade oss för att försöka hjälpa till att ta fram ett passande plagg. Och så föddes projektet ”Superbjörns Supershape” vars resultat man nu kan se i vår shop, om man söker fram Supershape Space Vinteroverall – en overall med vidare passform för de barn som behöver det eller inte gillar när det sitter åt.

Här kan du läsa Kerstins berättelse om hur vårt samarbete gick till – ett roligt och spännande samarbete som alltså resulterade i en ny overallmodell – Supershape Space.

Upp…

Gunnas illustrationer pryder Gneis

Gunna Grähs, en av Sveriges främsta bilderboksskapare, tillhör nu vår fina skara av samarbespartners.

Vi är mycket glada för det och det är vår TUBE som tar första klivet in i de norrländska skogarna med Ugglor och Vargar illustrerade i vår vackra natur. Ugglan på grenen och vargen på klippan.

Gunna har en gedigen bakgrund som barnboksillustratör och bilderboksskapare, med över 50 olika verk, bl.a. Hejhej-serien, där hon också skrivit texten. Ta en titt i bokhyllan. Hon finns nog där!

Vi gav henne tre ledord inför projektet: Norr, Fjäll och Skog. Här är resultatet – två mönster i tre väl valda färger vardera.

Upp…