Sports Tech Innovation Initiative

STII – Sports Tech Innovation Initiative är ett treårigt projekt vid Mittuniversitetet med en total budget på 16 miljoner med intressenter som Tillväxtverket, Mittuniversitetet, Östersunds kommun och medverkande företag.

Projektet syftar till att stärka näringslivets och regionens förnyelseförmåga och konkurrenskraft, genom branschanpassad produktutveckling där moderna utvecklings- och beräkningsverktyg används i alla faser.

Deltagande företag i projektet: Hilleberg The Tentmaker, Rock Group Sweden (Gneis), SafetyRespect, Woolpower, Spektrum, Swedish Engineering, Extra Evil (Jethwear), Light My Fire, Klättermusen, Aktiv Ortopedteknik och Lundhags.

Utgångspunkt är företagens behov av utökad produktverifiering och forskningen som bedrivs vid Sports Tech Research Centre där framför allt de tre laboratorierna – laboratoriet för additiv tillverkning (3D-print), textilprovning och vindtunneln ingår.

Projektet ska skapa förutsättningar för regionens företag att fortsatt vara framgångsrika på marknaden och ligga steget före i utvecklingen. Genom de delvis världsunika laboratorierna på Sports Tech Research Centre kan företagen stärka sin konkurrenskraft.

Vi på Gneis är mycket glada att få vara en del i detta projekt.

Upp…

UTFÖRT TEST av impregnering

Som en del i vår miljösatsning sökte vi tidigare 100-talet testfamiljer (med barn ca 95-117 cm i strumplästen) som ville testa vårt skalset Turmalin med en helt ny typ av impregnering/DWR.

Det handlar om en ny svensktillverkad och helt biologiskt nedbrytbar DWR, som inte bara uppfyller dagens miljökrav – utan sannolikt även de flesta av morgondagens krav!

Vi ville i vanlig ordning göra ett större fält-test… Och för att kunna göra detta tillverkade vi ca 100 set av vårt populära skalset Turmalin där yttertyget behandlats med OrganoTex®, som DWR:n heter.

Spana gärna in resultatet HÄR.

Upp…

Torpets förskola - Antnäs, Luleå

Vi på Gneis är otroligt stolta att få vara klädleverantör till alla små äventyrare på Torpets förskola i Antnäs utanför Luleå. Torpets devis är "-Gratis kläder efter väder!" och vi är såklart glada att ha blivit utvalda av representanter från förskolan att leva upp till detta.

Så här säger de på sin hemsida:

Torpets förskola är glada och stolta att kunna meddela att vi kommer att ha ett samarbete med Gneis kläder i Luleå. Det blir alltså bland annat Gneis som får äran att se till att våra barn håller sig varma och torra om dagarna. Vi på Torpets förskola kommer att hålla med kläder efter väder för alla föräldrar som är intresserade. Det vill säga allväder set, vinteroveraller, galonkläder, handskar, mössa och regnkläder. Med andra ord det mesta som behövs för vår utevistelse.

Varför håller Tortpets förskola med utekläder? Det slits en hel del på kläderna och vi kommer att tillbringa mycket tid ute i naturen, därför vill vi erbjuda detta till barnen och till er föräldrar. Det är kostnadsfritt och självklart frivilligt. En annan orsak är att som förälder kan det vara svårt att sia om de väderomväxlingar som kan ske under dagarna och det blir enklare att slippa planera på morgonen innan man kommer till förskolan. Det händer ju självklart också att de blir blöta av någon anledning och då handhåller vi extra ytterkläder till barnen. Detta är unikt i sitt slag och vi är glada att kunna erbjuda er kvalitetskläder från Gneis.

Slutligen ett litet omdöme från förskollärarna efter en tids användning av våra kläder:

"- Vi på Torpets förskola har provat Minishape II ordentligt. Overallerna har utsatts för slitage men ser fortfarande ut som nya. Barnen har hållit sig varma fast det har varit riktigt kallt ute och hårda vindar. Barnen har kunnat röra sig lätt och smidigt i overallen tack vare den goda passformen."

Mer bilder från Torpet, med barnen i våra kläder, hittar man HÄR.

TURMALIN™ allvädersställ

Upp…

Superbjörns Supershape

För oss är det viktigt att hela tiden lyssna på barnen och deras föräldrar. På så vis blir vi duktigare och duktigare att förstå vad som är viktigt i barnens lek och kan fortlöpande utveckla både vårt mindset och våra plagg – gamla som nya.

En dag fick vi ett mail från Kerstin - en mamma till en kille som hade mycket svårt att hitta bekväma kläder.

Vi blev alla mycket berörda av mailet och beslutade oss för att försöka hjälpa till att ta fram ett passande plagg. Och så föddes projektet ”Superbjörns Supershape” vars resultat man nu kan se i vår shop, om man söker fram Supershape Space Vinteroverall – en overall med vidare passform för de barn som behöver det eller inte gillar när det sitter åt.

Här kan du läsa Kerstins berättelse om hur vårt samarbete gick till – ett roligt och spännande samarbete som alltså resulterade i en ny overallmodell – Supershape Space.

Upp…

DECE CLOTHING

Hösten 2016 sålde vi mössor från DECE Clothing, tillverkade i Rumänien. Dece är en organisation som drivs av viljan att hjälpa det rumänska folket som lever i svår fattigdom genom att skapa arbetstillfällen för dem.

Dece grundades 2009. Vi är glada att ha samarbetat med DECE och hoppas kunna hitta fler möjligheter att hjälpa DECE med deras arbete. Vi gillar Deces omtanke, deras passion och sätt att arbeta för att hjälpa romerna ur fattigdom, ge dom en framtid och ett hopp och samtidigt ta till vara på deras färdigheter inom hantverk.

HÄR kan du läsa mer om DECE och deras arbete. HÄR finns en film om en virkad mössa från DECE och dess resa.

Dece betyder VARFÖR? på rumänska.

När du köper en Dece produkt så förändrar du liv, skapar arbetstillfällen, bidrar till utbildning och mycket mer.

Upp…

Gunnas illustrationer pryder Gneis

Gunna Grähs, en av Sveriges främsta bilderboksskapare, tillhör nu vår fina skara av samarbespartners.

Vi är mycket glada för det och det är vår TUBE som tar första klivet in i de norrländska skogarna med Ugglor och Vargar illustrerade i vår vackra natur. Ugglan på grenen och vargen på klippan.

Gunna har en gedigen bakgrund som barnboksillustratör och bilderboksskapare, med över 50 olika verk, bl.a. Hejhej-serien, där hon också skrivit texten. Ta en titt i bokhyllan. Hon finns nog där!

Vi gav henne tre ledord inför projektet: Norr, Fjäll och Skog. Här är resultatet – två mönster i tre väl valda färger vardera.

Upp…

Malgovik dunjacka

Vår vuxendunjacka Malgovik, framtagen i samarbete med våra kunder, finns nu till försäljning i vår webshop. En riktig höjdare av dunjackor och är du i behov av en varm jacka tycker vi att Malgovik absolut är värd en titt!

Som vanligt blev det en liten produktion (det mesta var redan förbeställt) där vi riktigt spänt bågen för att visa att vi har viljan och kunskapen att ta fram riktigt bra dunplagg.

Vi hoppas den skara som får möjlighet att använda dessa jackor kan bli ambassadörer för oss och att vi på sikt kan värma fler och fler med högkvalitativa dunplagg.

Jackan finns i 3 färger och är sydd i så kallad "baffle construction" vilket ger en mycket bra isolerande förmåga. Jackan är membranfri förutom i axel/ärm och nederkant bak för att du skall få ett luftigt varmt, ljudlöst plagg men med viss vattentäthet på de viktiga områdena. Dunet är av hög kvalitet från Allied Feather i USA, ej plockat från levande fåglar.

Upp…

Simon & Pessi på Naturskolan – KomUt i Sundsvall.

Vi har under flera år jobbat med personalen på Naturskolan KomUt i Sundsvall. Där arbetar Simon och Pessi. De jobbar ute varje dag, året om och har ett gediget kunnande kring utomhusvistelse, hur man klär sig rätt, tips och ideer på aktiviteter m.m. I deras arbete möter de över 6000 barn i olika åldrar varje år.

Naturskolan är vad det heter -en naturskola. De jobbar med alla barn i Sundsvalls kommun från förskoleklass t.o.m. gymnasiet. Det är ingen fysisk skola utan har naturen som klassrum, året om. De arbetar mot devisen - att lära in ute.

Och vilket klassrum! Utomhus i naturen. Det gillar vi på Gneis!

Upp…