Eldsjälar för barnen

VILDA KIDZ

Eldsjälar för barnen

VILDA KIDZ

 Den senaste barnfattigdomsrapporten från Rädda Barnen visar att 9,3 % av barnen i Sverige räknas som fattiga, vilket motsvarar 168 000 barn. Barn som lever i ekonomisk utsatthet har inte  samma möjligheter till en meningsfull fritid som ett barn från en familj med stabilare ekonomi. 


Det var just en barnfattigdoms rapport från Rädda barnen som fick bägaren att rinna över för Anna Karlsson från Luleå. Det faktum att så många barn berövas på fritidsaktiviteter under sin uppväxt kunde inte tolereras längre.

En kall Januaridag 2015 grundades Vilda Kidz. En idéel förening där alla barn är välkomna, behövande som icke behövande. Där skulle äventyret börja, både för barnen och för Anna och Stefan.

Barnens Sidekick - Vilda KidzRapporten från Rädda Barnen tände en låga i Anna Karlsson. Något behövde göras.

2014 nåddes Anna Karlsson i Luleå av Rädda Barnens årsrapport. Enligt den så levde 8 procent av barnen i Norrbotten under tuffa ekonomiska förhållanden. I Luleå kommun var vart fjärde barn i vissa områden inom gränsen för barnfattigdom.


- Det kändes såklart inte roligt att läsa rapporten - men någonstans förstod man ju att det såg ut så. Vad som kändes hoppfullt var att man hade kommit fram till att kommuner och orter som arbetar medvetet och samordnat med insatser för att förebygga och minska den ekonomiska utsattheten och dess konsekvenser för barn, medför mycket positiva effekter. När vi såg det enorma behovet som finns i samhället kunde vi inte blunda, vi vill hjälpa dessa barn och ungdomar så gott vi kan, berättar Anna.

"När vi såg det enorma behovet som finns i samhället kunde vi inte blunda"


Hur började allt?


- Vi startade för att vi såg ett behov av gratis aktiviteter för barn och unga, de hade ingenting att göra och allt kostade, svårt för de barn och unga som saknar ekonomi att få en meningsfull fritid. Vi startade
föreningen runt vårt köksbord i Januari 2014 och tänkte att vi kunde hjälpa 100 barn per år.

Vi tänkte att vi skulle hjälpa dom här barnen med pengar ur egen ficka, så vi bara startade.  Efter 3 månader var vi 300 barn i föreningen, och efter ett år var vi 3000.  I dagsläget är vi 20 000 barn, så det har verkligen gått snabbt.  Vi brukar säga att det är trist att vi behövs så mycket. Det här är Vilda Kidz


Drivs av
: Anna och Stefan 
Bor: Luleå
Gör: Jobbar med barn
Favorit Gneis-plagg: På mig själv är det Gizmo Shell Space. Till barnen står det och väger mellan Turmalin och Supershape.

Vilka effekter ser ni på barnen som är med?

Att få bli sedda och lyssnade på är stort när ingen annan ser dem och när vi dessutom kan hjälpa dem med att få varma kläder (Gneis så klart), gympakläder, mat och anordna gratis aktiviteter där de kan få vara med så är lyckan stor. Utanförskap blir till gemenskap på ett mycket fint sätt. 

"Utanförskap blir till gemenskap på ett mycket fint sätt"

Utanförskap skapar ju en massa problem, vad tror du att det innebär för barns självkänsla att inte kunna medverka i aktiviteter för att man saknar rätt utrustning eller kläder?

Dom berättar ganska öppet för oss vad vi betyder för dem och hur de med vår hjälp växer som personer och känner sig som alla andra, de slipper vara sjuka när skolan har idrott för vi har gett dem gympakläder, de slipper frysa och vara hungriga och de får julklappar som alla andra. 

Att slippa tacka nej till att få gå på kalas bara för att man inte vill vara den som inte ger en present, att slippa hamna i utanförskap betyder så otroligt mycket. Barn är väldigt lojala till sina föräldrar och talar inte om hur de har det hemma men hos oss vågar de, för hos oss blir de inte utpekade eller rapporterade, vi är ingen myndighet så det är lättare för dem att öppna sig.


Hur mycket tid lägger du och Stefan + barnen på Vilda Kidz?

Vilda Kidz är något vi lever och andas 24 timmar per dygn, vi har alltid tidsbrist och alltid är det någon som behöver vår hjälp så man måste alltid vara anträffbar. Men ca 10 timmar per dag är vi vilda då vi
dagligen har 3-5 vilda aktiviteter/dag året runt. Alla dagar förutom julafton är vi vilda.

"Vi brukar säga att vi tyvärr behövs. Det är nog många som har skygglappar på och inte ser hur många barn som har det svårt"


Vi har bestämt oss för att hjälpa - gör det du också!Föreningens huvudsakliga syfte är som sagt att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras samt att finnas som komplement till alla aktiviteter som kostar. Hos oss får de som behöver och vill, prova på saker kostnadsfritt. Vi tycker att barn och unga tillbringar för mycket tid framför en skärm så vi är ute i ur och skur samt tillagar och äter all mat utomhus i en härlig gemenskap. Vi vill att barn och unga ska lära sig att umgås, uppföra sig och vara med I det sociala spelet. 

Vi väver självklart in ett  miljötänk för att lära barnen vinn på svinn, VildaKidz tänker ekologiskt & hållbart. Ingen som deltar i föreningens aktiviteter ska känna sig utpekad eller utesluten, därför består grupperna av barn och unga från alla olika samhällsklasser. Vår värdegrund baseras på integration och mångfald. Ca 50% av platserna vigs åt de utsatta och 50% till övriga så att vi får en fin mix och en naturlig integration & inkludering.


Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo