My webpage My webpage

Skötselråd

Funktionskläder

Generella skötselråd för funktionskläder

Funktionskläder är lite mer komplicerade att sköta om än andra kläder. Men det är snabbt att lära sig. Vi rekommenderar tvättmedel särskilt gjorda för funktionsplagg och impregnering som kan göras i tvättmaskinen. Dessa kostar visserligen en slant, men är värda varenda krona om man ser till den stora nytta de gör.

För att göra det tydligt för dig är skötselrådet uppdelat i olika steg och efter dessa finns en FAQ med frågor som vi ofta får.

Dessa råd passar inte bara Gneis® funktionskläder, utan de flesta tekniska plagg med ett vattenavvisande skikt (DWR) – oavsett om de har membran eller ej. Dock inte dunjackor eller andra plagg gjorda av organiska material.

I vår instruktion rekommenderar vi Nikwax produkter för tvätt och impregnering, som vi har lång erfarenhet av och vet fungerar utmärkt. Det finns förstås fler miljövänliga alternativ, men för dessa måste vi hänvisa till respektive tillverkare avseende hur de ska användas.

FÖRE TVÄTT - klicka och läs mer...

Förbered plagget

Borsta bort all löst sittande smuts. Stäng alla blixtlås, kardborrar och knappar. Lätta på alla åtdragna snoddar. Och vänd sedan plagget ut och in.

Funktionskläder tvättas med fördel ut och in, så att inte det vattentäta membranet hindrar smutsvattnet och tvättmedlet att centrifugeras ur vadd och foder. Ifall plagget är väldigt smutsigt bör det dock tvättas rättvänt för att få bort all smuts.

TVÄTT - klicka och läs mer...

Ställ in tvättmaskinen

Välj tvättemperatur enligt plaggets tvättråd.

Välj ett tvättprogram med centrifugering max 800 varv och gärna extra sköljning, för att skölja bort allt tvättmedel. Alternativt ett program för Outdoor som finns på en del tvättmaskiner.

Vid för snabb centrifugering riskerar plagget att skadas och kan bli skrynkligt.

Använd rätt tvättmedel

Använd ett miljövänligt flytande tvättmedel utan mjukgörare och blekmedel. Gärna ett specialanpassat tvättmedel för tekniska plagg.

Vi rekommenderar Nikwax Tech Wash, som utan att skada membran och impregnering rengör plaggets alla detaljer och ger det full funktion igen. Men det finns förstås även andra alternativ.

Överdosera inte

För mycket tvättmedel gör det svårt att tvätta ur det ur plagget. Det är också bokstavligen som att spola ut pengarna i havet samtidigt som miljön förstörs.

Om det blir kvar rester av Nikwax Tech Wash i plagget kan det vid en eventuell impregnering reagera med Nikwax Direct Wash-in och bilda en massa små “gummikulor” på plaggen och i tvättmaskinen.

Använd absolut INTE sköljmedel

Samtidigt som sköljmedel försämrar membranets funktion sätter det sig som en hinna på tygets fibrer, vilket försämrar både fukttransport och andningsförmåga.

En del av de ämnen som finns i sköljmedel är också svåra att bryta ned för naturen och skadliga för vattenlevande organismer. De innehåller även parfymer och ämnen som kan ge allergiska reaktioner. Det är slutligen en helt onödig utgift!

EFTER TVÄTT - klicka och läs mer...

Ta ut plagget direkt

Om plagget ligger kvar i maskinen kan det orsaka färgvandring mellan plaggets olika material.

Häng upp det ut och in

Låt helst kläderna dropptorka. Om du kör dem i torktumlare eller torkskåp måste du ha koll på värmen (max 40°C), då plagget kan förstöras om det blir för varmt. Genom att dropptorka kläderna sparar du även energi och på miljön.

Plagget torkar snabbare om det får hänga ut och in eftersom det vattentäta membranet då kommer längst in. Särskilt om det är ett vadderat vinterplagg.

Optimera vattenavvisande skiktet

Den DWR-behandling som görs av yttertyget vid tillverkning behöver i de flesta fall “återstartas” efter tvätt, vilket görs genom att plagget värms upp efter det att det är helt torrt.

Detta gäller bland annat för den DWR som våra plagg kommer med från fabrik och många med oss använder (BIONIC ECO Finish).

Enklast är att du värmer plagget i en torktumlare på låg/medelhög värme (max 40°C) i ca 20 minuter. Obs! Kör inte för varmt för då riskerar tejparna som sitter över sömmarna och/eller membranet att släppa eller spricka.

Det går även bra att göra eftervärmningen i torkskåp, men kolla bara att termostaten fungerar och häng det inte högst upp. Eller så kan du värma det försiktigt med ett medelvarmt strykjärn (utan ånga) med en handduk mellan plagget och strykjärnet.

ÅTERIMPREGNERING - klicka och läs mer...

Impregnera inte i onödan

Då och då behöver plaggets vatten- och smutsavvisande skikt (DWR) förbättras med en återimpregnering.

En tumregel är att plagget ungefär behöver återimpregneras efter var 4e tvätt, men slitage, användning och tiden mellan tvättarna har förstås stor betydelse för hur ofta det behöver göras.

Om du vet med dig att plaggets DRW behöver förbättras, och använder en impregnering som ska appliceras på ett vått plagg, kan du spara tid genom att gå direkt från tvätt till impregnering. Om du är osäker så gör du först ett enkelt s.k. “dropptest”.

Dropptest

För att veta om plagget behöver återimpregneras görs ett dropptest:

Lägg ut det torra plagget och stänk lite vatten över tyget. Vänta några minuter. Om vattnet pärlar sig fungerar DWR’en, men om vattnet däremot sugs in i yttertyget måste plagget impregneras.

Testa gärna på axlar, knä och bak, dvs där DWR’en nöts som mest.

Görs enklast i tvättmaskinen

Plagget återimpregneras på lite olika sätt beroende på valt impregneringsmedel.

Enklast och snabbast är att göra det i tvättmaskinen med en impregnering som kan användas direkt på det våta tyget. Plagget behöver alltså inte torka mellan tvätt och återimpregnering, utan de kan göras direkt efter varandra.

Har du ett tvättat plagg som redan har torkat så kör du bara en “tvätt till” med impregneringsmedel.

Det finns även tvättmaskiner med Outdoorprogram där impregnering kan ske direkt i samband med tvätt och det funkar förstås också bra att använda.

Vi har en lång och god erfarenhet av Nikwax TX Direct Wash-in, som inte bara går att köra direkt efter tvätt under en “andra runda i tvättmaskinen”. Den kräver inte heller att plagget värms upp efter det har torkat för att aktivera DWR’en, vilket är riktigt bra då det alltid finns en risk att plagget värms för hårt och blir skadat.

Följ instruktionerna på förpackning för korrekt dosering och tvättprogram.

Impregneringsspray

Det går även att återimpregnera plagget med en spray. Den kan antingen användas för att förstärka DWR’n på speciellt utsatta delar, som axlar, knä och bak. Eller för att impregnera hela plagget.

Beroende på vald produkt ska plagget antingen vara torrt eller blött när man gör det. 

Det är lättare att se var man sprayat på ett torrt plagg, men enklare att få till en jämn förstärkning på ett fuktigt plagg. Nikwax TX Direct Spray-on, som vi har störst erfarenhet av, ska appliceras på ett vått plagg för att spridas jämnt och ge full effekt.

Följ instruktionerna på flaskan för korrekt återimpregnering.

FAQ

Ibland kan det vara svårt att hålla koll på allt gällande tvätt och skötsel då det finns mycket att tänka på. För att underlätta för dig har vi därför sammanställt några av de vanligaste frågorna här nedan.

TVÄTT

Behöver ett nytt plagg tvättas före användning?

Våra plagg behandlas enbart med milda kemikalier som uppfyller EUs kemikalieförordning och behöver därför inte tvättas innan användning. Även om plaggets vattenavrinning (DWR) klarar många tvättar, blir det lite sämre varje gång. Och man bör dessutom av miljöskäl inte köra fler tvättmaskiner än nödvändigt.

Hur gör jag med fläckar?

Behandla fläckar med tandborste och ett tvättmedel för funktionsplagg. Skölj sedan ordentligt. Chanserna ökar då att fläcken går bort samtidigt som du sparar miljön på en tvätt. Undvik fläckborttagningsmedel!

Vilket tvättmedel ska jag använda?

Använd ett miljövänligt flytande tvättmedel utan blekmedel och mjukgörare. Välj med fördel ett tvättmedel särskilt gjort för membranplagg med DWR-behandlat yttertyg, som Nikwax Tech Wash.

Använd absolut inte sköljmedel och skölj gärna ur tvättmedelsfacket innan du tvättar om det finns rester av sköljmedel kvar i det.

Hur ofta ska man tvätta funktionsplagg?

Barnkläder behöver av naturliga skäl tvättas oftare än vuxenkläder. Plaggen mår toppen av att tvättas, om det görs på rätt sätt, eftersom de då får tillbaka sin fulla funktion. Men det är inte bra för miljön att tvätta oftare än nödvändigt.

Så tvätta om plagget är så smutsigt att det inte kan borstas eller torkas av med en fuktig handduk. Eller om barnet har svettats mycket.

Hur torkar jag funktionsplagg på bästa sätt?

Låt dem helst dropptorka, så riskerar du inte att värma dem för hårt. Om du kör dem i torktumlare måste du ha koll på värmen då plagget kan förstöras om det blir för varmt. Genom att dropptorka kläderna sparar du även energi och på miljön!

Torka gärna kläderna ut och in, så att membranet kommer längst in. Då torkar de fortare, särskilt om det är vadderade vinterplagg.

IMPREGNERING

Vad är impregnering (DWR)?

Alla funktionsplagg levereras med ett ultratunt vattenavvisande skikt ofta kallat DWR (Durable Water Repellent). Behandlingen gör att vattnet samlas som små pärlor på yttertyget för att sedan rulla av, istället för att sugas in i yttertyget och hindra det vattentäta membranet att andas.

Slitage, smuts m.m. försämrar dock gradvis DWR’en. Så när vattnet inte längre pärlar sig måste skiktet bättras på med en återimpregnering, så att det förblir vatten- och smutsavvisande.

Hur ofta behöver man återimpregnera?

En tumregel är efter var 4:e tvätt, men det beror förstås på hur hårt barnet har farit fram med plagget. Om plaggets DWR (vattenavvisande skikt) enbart har slitits på exempelvis knä och rumpa kan man även komplettera DWR’en med en spray.

Behöver DWRen värmas efter tvätt?

Vissa DWR’er behöver “återstartas” efter tvätt genom att plagget värms upp efter det har torkat. Det gäller för den DWR vi använder (BIONIC ECO Finish) på våra plagg.

Om man återimpregnerat plagget med Nikwax TX Direct Wash-in som vi rekommenderar så behöver man INTE värma plagget efter impregneringen – vilket vi tycker är riktigt bra! Man behöver nämligen ha full koll om man ska värma plagget då det kan förstöras om det blir för varmt.

✅  Skickas nästa vardag

✅  Klarna betalning

✅  Öppet köp & bytesrätt i 14 dagar

✅  Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

Vi är Gneis funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att världens bästa lekplats är utomhus och att barnen förtjänar världens bästa utekläder.

Som barnens självutnämnda ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för deras barn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med din prenumeration godkänner du vår integritetspolicy och du kan förstås när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet.

Kundtjänst

På vår kundtjänstsida hittar du svar på de flesta frågor kring ditt köp. Vi har även lärorika guider liksom en detaljerad storlekshjälp för varje produkt.

Du kan förstås även mejla eller ringa oss 😊

Telefon: 0920-420 180 • E-post: info@gneis.se


Facebook

Youtube

Instagram

Rock Group Sweden AB

Varvsgatan 41  •  972 32 Luleå

Telefon: 

0920-420 180

E-post: 

info@gneis.se

Org.nr: 

556704-7484