Labbtest | Tvätt & återimpregnering


Hur mycket betyder det att man sköter om sina funktionskläder?
Vad är det som blir bättre och är det mätbart bättre?

Labbtest | Tvätt & återimpregnering

Hur mycket betyder det att man sköter om sina funktionskläder? Vad är det som blir bättre och är det mätbart bättre?

Kort om testet

Vi tog en mycket välanvänd Supershape, som hade använts dagligen under ca 1,5 vinter. Overallen hade inte tvättats och impregnerats under de senaste 2 månaderna. 

Men innan overallen åkte in i maskinen klipptes den i två delar, varav bara den ena åkte in i tvättmaskinen för tvätt och sedan (åter)impregnering.

I testet använde vi ett särskilt tvättmedel för funktionsplagg och en impregnering som tvättas in direkt efter tvätt i det redan blöta plagget. I vårt fall produkter från Nikwax.

Väl på labbet jämförde vi sedan den otvättade delen av overallen med den som var tvättad och impregnerad.

Resultat

  1. Vi kunde tydligt känna att den del som var tvättad & impregnerad blev både mjukare och skönare, samtidigt som vi såg att yttertyget fick en betydligt finare lyster.

  2. Yttertygets vattenavrinning förbättrades avsevärt. Allt vatten “pärlade sig” och låg kvar på yttertyget medan det efter en kort stund började sugas in i den ej impregnerade delen på vissa ställen.

  3. Även smutsavrinningen förbättrades och vi kunde lätt skölja av lera och sand.

  4. Slutligen såg vi en stor förbättring av materialets rivstyrka och då särskilt förstärkningsmaterialet ( i detta fall Cordura®), vars rivstyrka förbättrades avsevärt.

Slutsats

Med rätt medel kan man snabbt och enkelt förbättra plagget så att det blir som nytt igen och därmed nå en rad fördelar:

  • Bättre funktion och skönare för barnet som ska använda plagget.

  • Längre livslängd och därmed fler barn som kan använda plagget och dela på dess  miljöavtryck

  • Högre andrahandsvärde och enklare att sälja


Detta sammantaget betalar alltså mångdubbelt vad varje tvätt och impregnering kostar. Tänk ungefär att det är samma sak som att regelbundet tvätta och vaxa en bil liksom vad det kostar och vad som händer om man inte gör det.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
labbtest-aterimpregnering/
category