Lager-på-lager-principen

Håll ditt barn torrt och lagom varmt oavsett väder med lager-på-lager-principen. Här kan du läsa om vad de olika lagren har för uppgift och hur du gör för att klä ditt barn för obehindrad utomhuslek. Vare sig det är en stenbumling som ska bestigas eller ett cykeltrick som ska sättas behöver varken väder eller kläder komma i vägen för nästa erövring!

Lager-på-lager-principen

Håll ditt barn torrt och lagom varmt oavsett väder med lager-på-lager-principen. Här kan du läsa om vad de olika lagren har för uppgift och hur du gör för att klä ditt barn för obehindrad utomhuslek.

Lager 1 – närmast kroppen

Lagret närmast kroppen har som uppgift att hålla kroppen torr. När barn leker och blir varma bildas både fukt och värme som behöver transporteras bort från huden för att den inte ska bli fuktig. Fukt leder nämligen kyla och det är därför man lätt blir kall efter att man svettats eller blivit blöt på annat sätt. Genom att klä sig i material som är bra på att transportera bort fukt hålls huden torr och varm och minde energi går åt till att reglera kroppstemperaturen. Barn har inte lika välutvecklad temperaturreglering som vuxna så det gör extra stor skillnad för dem.
Material som är bra på att transportera bort fukt är ull och vissa former av syntetmaterial. Vi rekommenderar att du klär ditt barn i underställ av ull, ullfrotté eller syntet. Använd inte bomull som istället binder fukt och därmed kyler ner kroppen. 

Ull

Ullens egenskap att värma även i fuktigt tillstånd gör den till ett överlägset material närmast kroppen. Ullens fiberuppbyggnad med dess fick-liknande fjäll och ihålig kärna ger fibern isolerande egenskaper som också är mer effektiva än andra material. Dess ihåliga kärna gör att plagget har en fuktabsorberande förmåga men kroppen förblir torr då fukten hamnar i fiberns kärna.

Syntetmaterial

Syntetmaterial har som egenskap att inte dra åt sig fukt. Syntetmaterialen är effektiva på att transportera bort fukten från huden och sen genom understället.

Bomull

Bomull binder fukt, avleder värme och har inte egenskapen att värma i fuktigt tillstånd som ull. Därför rekommenderar vi att du undviker att använda bomull som lager 1.

Lager 1-plagg

Lager 2 – det isolerande mellanlagret

Det här lagret är det värmande lagret. Det har som uppgift att binda luft samt transportera fukt ut och bort från lager 1. Lagret kan bestå av flera plagg beroende på utetemperaturen och ska även här vara av ull eller syntetmaterial. Ett luftigt mellanlager som inte stänger inne onödig fukt är att föredra. Tjocklek och antal lager kan variera beroende på aktivitet och yttre faktorer som kyla, vind, regn m.m. Ju tjockare mellanlager du klär ditt barn i desto mer luft är det som binds och värmer barnet. Precis som ett hus med mer eller mindre isolering i väggarna. 
Med varierat mellanlager kan lager-på-lager-principen appliceras året runt. 
Vi har flera mellanlager i ull och även vadderade mellanlager som Ize jacket, Vest och Zapp m.fl. 

Lager 2-plagg

Lager 3 – det yttersta lagret, ytterskiktet

Det yttersta lagret ska skydda ditt barn från yttre faktorer som vind, regn och snö. Ett bra skydd mot regn och vind är A och O och avgör ofta hur länge barnet vill vara ute och leka.  
En fördel är om det yttersta lagret även ventilerar ut fukten inifrån, d.v.s har god ånggenomsläpplighet. Om yttersta lagret har sämre ånggenomsläpplighet kan fukten samlas på insidan av plagget och bilda kondens, vilket leder till att barnet blir fuktigt och lätt fryser. Alla våra skaljackor andas, d.v.s de har membran i yttertyget och har höga värden för ånggenomsläpplighet; 10.000-20.000 gr/m2/24h. Tillsammans med en vattenpelare på 10.000-20.000 m.m. ger det ett väl ventilerat plagg som samtidigt skyddar från yttre väta i form av regn, snö eller slask. 
Skalplagg med membran är på det här sättet en mycket bra ersättare till det klassiska galonplagget som istället är helt tätt och inte ventilerar ut någon fukt alls. När barnet leker och blir varmt bildas ånga som då samlas på insidan av ytterplagget och barnet kan efter en stund istället bli fuktigt, blött och kallt.
Vi erbjuder skalplagg av hög kvalitet, alla med bra vattentäthet och samtidigt hög ånggenomsläpplighet tack vare membranet i yttertyget. Ett skydd i mörkret kännetecknar också ett bra yttre lager för barnen, med reflexer på väl placerade ställen.

Lager 3-plagg

Mössor, strumpor och vantar

Mössan är viktig, redan vid minus 5 grader förlorar barnet hela 50% av kroppsvärmen genom huvudet. Sockor och strumpor ska göra samma sak för fötterna som lagren gör för kroppen – transportera bort fukt och hålla fötterna torra och varma. Därför är ull ett bra material att ha på fötterna. På händerna rekommenderar vi att du använder varmfodrade vantar eller klär enligt lager-på-lager med skalhandske ytterst och eventuellt liner innanför när det är kallt.

Hur kan jag kombinera Gneis olika lager?

I Gneis kollektion har vi flera plagg som med fördel kan kombineras med varandra utifrån behov och användningsområde. Kombinerar du skal med ett värmande mellanlager och ett underställ som håller barnet torrt så har du plagg som även fungerar vintertid. Mellanlagren kan du sedan använda separat under vår, sommar och höst precis som du vill och de passar till alla våra byxor. Genom att välja att kombinera på olika sätt har du plagg för alla väder. Du får ett breddat användningsområde av barnets garderob.
Perfekta plagg att ha under skal är våra mellanlager i ull eller våra termokläder. De är mjuka, blanka och smidiga och glider lätt in under skalplagget och håller kroppen komfortabel. 
En regnig sommardag kan du använda skaljackan som den är ovanpå vardagsplagget utan något extra lager under, annars blir det för varmt.

I Hjärtat på Gneis

Vi vill att fler barn ska leka ute!

När barn kan leka ute obehindrat - med kläder som är följsamma och inte är i vägen, med kläder som håller dem varma och torra - då stannar de ute länge, länge.

Därför har vi gjort det till vår mission att skapa de allra bästa funktionskläderna för barn.

Utelek gör gott

Vi tror att barn som får leka mycket ute mår bättre, på många sätt! Vi brinner för att göra uteleken tillgänglig både prismässigt och såklart kvalitetsmässigt - för med riktigt bra funktionskläder är uteleken lika självklar som inneleken.

Behöver funktionskläder vara dyra?

Bra funktionskläder är dyra, de kräver ambitiösa mönsterkonstruktioner och de allra dyraste materialen. Vi jobbar dagligen med att kapa alla mellanhänder, varje onödig kostnad vi kan hitta, för att komma ner i pris och göra plaggen tillgängliga för fler barn - men vi tummar aldrig någonsin på kvaliteten.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

Öppet köp & bytesrätt i 14 dagar

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se

Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
lager-pa-lager/
category