Maxa användningen

 Ska jag satsa på    
  nytt eller begagnat?

Maxa användningen

Nytt eller begagnat?

Vi bad familjen Enerfalk – som blivit experter på just det här med ”nytt kontra begagnat” - att berätta hur de tänker. 
Familjen har sex barn som sliter kläder på löpande band - och som självklart har både många och starka viljor och 
önskemål om klädernas utseende och funktion.

Så tänker familjen Enerfalk

En blandning av gammalt och nytt


Med sex barn under taket blir det oundvikligen ett par uppdateringar i barnens garderober varje år. Hur ser er övergripande inköpsstrategi ut?

- Vissa av våra barn bryr sig inte alls om sina kläder, medan andra är väldigt noga med vad de vill ha och behöver. De får vara med och bestämma till viss del. Jag som mamma är noga med kvaliteten och vilka typer av plagg som verkligen behövs. Mitt krav är att plaggen vi köper nya ska vara multifunktionella och ha en kvalitet som gör att de kan gå i arv till de mindre barnen, berättar Anna.

-I början köpte vi bara begagnat. Sedan bytte vi ut allteftersom mot nytillverkade plagg. Idag flyttar plaggen nedåt i barnaskaran. De äldsta får ofta nya eller "ny-begagnade” plagg. Eftersom vi är noga med att köpa kvalitetsplagg är det oftast inte så mycket som behöver inhandlas varje säsong. Ibland köper vi t ex kängor mitt i sommaren då man kan komma över föregående kollektion billigare, tipsar Anna.


Räkna in plaggets hela livslängd

Ni är en aktiv familj som spenderar mycket tid utomhus – oavsett väder och årstid. Hur kittar ni era sex barn för det?

- Ja, våra barn älskar att vara ute! Vi spenderar mycket tid med husvagn i fjällen under vintern och med vandring och båt på sommaren. Då krävs det riktigt bra kläder för barnen, berättar Anna. Lika viktigt som hög slitstyrka och vattentäthet är andningsförmåga och passform.

- Något som vi verkligen kan tipsa om är att använda skalkläder i den mån det går. Våra barn använder sina skalplagg 365 dagar om året. Alla barnen har var sitt skalställ som vi kompletterar med lager under när kallare väder kommer. ”Skala av och skala på” - helt perfekt tycker vi!

- Att plaggen som vi köper kan ärvas mellan syskonen är väldigt viktigt, säger Anna. Men även om man inte har syskon som ska ärva kan man tänka att kläder med erkänt hög funktion och slitstyrka är attraktiva på andrahandsmarknaden. 

- Om ett plagg som vi köpt nytillverkat har använts av två av barnen, får vi oftast tillbaka halva inköpspriset på andrahandsmarknaden. Då kan man snacka om att man gjort ett fynd på sista raden -även om inköpet kändes i plånboken när det gjordes några år tidigare, säger Anna.


Annas tips – Om att köpa begagnat

-När vi köper och säljer begagnat så gör vi det på Facebook i Köp-& Säljgrupper. Jag upplever det mest seriöst. Ofta kräver gruppen att man med noggrannhet uppger hur plagget har tvättats och om det finns några skador, berättar Anna.

-När vi köper begagnade barnkläder väljer vi plagg som endast använts av ett barn/under en säsong eftersom det ska funka att ärvas i flera led hemma hos oss. Men så behöver man ju inte tänka om man bara ska använda det till ett eller två barn.


Annas tips – Om att köpa nytt

-När vi köper nytt lägger vi hellre en lite större peng och får ett plagg med högt andrahandsvärde eller som går att ärva vidare - än ett nytt billigt plagg som bara funkar en säsong eller två. För oss som har flera barn lönar sig verkligen systemet med att köpa nya plagg med hög kvalitet och sedan ”flytta ner plaggen” i barnaskaran.

-Man får ge det lite tid när man "bygger upp" barnens garderober. Man kan t ex börja med att använda sig av begagnatmarknaden för att köpa de bättre märkena –som tillverkar riktigt bra kvalitet - för att sen byta ut mot nytt successivt när man lärt känna de olika varumärkena, tipsar Anna.


Hur tänker våra kunder?

Att förlänga användningstiden och livslängden på de kläder som redan producerats är den enskilt viktigaste  faktorn för att minska textilindustrins negativa påverkan på miljön. Men det är inte självklart för alla att köpa och/eller sälja kläder second hand. Hur tänker barnfamiljer i allmänhet när de ställs inför valet att köpa nytt eller begagnat?

Vi frågade 1 000 av dem. Så här svarade de.


 

Vår kommentar:

När vi intervjuat personer som är med i köp- & säljgrupper för barnkläder om huvudanledningen till att man köper second hand svarar 49% att det är för att 
spara pengar. 41% anger att huvudanledningen är att göra en insats för miljön.

Faktum är att för en ganska liten insats slår du båda dessa flugor i en smäll när du väljer att förlänga ett plaggs livslängd genom att köpa och/eller sälja second hand. Samtidigt är de flesta av oss överens om att man ibland behöver/vill handla nyproducerade kläder till sitt barn. 

 

Vår kommentar:

Generellt sett är vi svenskar bra på att skänka kläder till second hand, men mindre bra på att köpa - Trots att de flesta av oss vet att det är smart både för plånboken och miljön. Många av oss tycker kanske att det verkar krångligt eller förknippar köp av begagnade kläder med loppisar. 

Men faktum är att många av de plagg som säljs second hand - inte minst barnkläder - varken är speciellt gamla eller slitna, utan är märkeskläder av senaste modell. 

Rent ekonomiskt finns det mest att vinna när det kommer till dyrare plagg. Så det är kanske inte så konstigt att det är just ytterplagg som toppar listan när vi frågar barnfamiljer vilken plaggtyp man oftast köper second hand.

 

Vår kommentar:

Innebär alltid ett lågt pris på prislappen att man fyndar? Nä – så är det såklart inte. 

Men det är himla lätt hänt att stirra sig blind på det som står på prislappen, eller hur! Plagg som är konstruerade och tillverkade för att kunna användas ofta och länge  visar - och kommer alltid att visa - ett högre belopp på prislappen jämfört med ett  slit-och-släng-plagg. Utgiften vid inköpstillfället är alltså högre. 

Men användningskostnaden är lägre på sista raden. Dessutom är det alltid ett bra val för miljön att välja plagg som har en lång livslängd.

 

Vår kommentar:

80% av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktionen. Det är därför vi – företag och konsumenter - behöver hjälpas åt att se till att maxa användningen av de plagg som tillverkas. 

När det kommer till barnkläder innebär det att företagens ansvar är att tillverka kläder av hög kvalitet som kan användas ofta och länge.

Det du som konsument kan göra är att säkerställa att de nyproducerade plagg du köper används under hela sin livstid dvs när ditt barn växt ur ett plagg så låter ni det gå vidare till nästa barn – i eller utanför familjen.Hur tänker våra kunder?

Vi frågade 1 000 av dem. Så här svarade de

 

Vår kommentar:

När vi intervjuat personer som är med i köp- & säljgrupper för barnkläder om huvudanledningen till att man köper second hand svarar 49% att det är för att spara pengar. 41% anger att huvudanledningen är att göra en insats för miljön.

Faktum är att för en ganska liten insats slår du båda dessa flugor i en smäll när du väljer att förlänga ett plaggs livslängd genom att köpa och/eller sälja second hand. Samtidigt är de flesta av oss överens om att man ibland behöver/vill handla nyproducerade kläder till sitt barn. 

I vårt Maxa Användningen-projekt hittar du en massa bra information, tips och råd kring hur du kan tänka då för att agera medvetet och smart. Både för plånboken och miljön.


Vår kommentar:


Generellt sett är vi svenskar bra på att skänka kläder till second hand, men mindre bra på att köpa. - Trots att de flesta av oss vet att det är smart både för plånboken och miljön. Många av oss tycker kanske att det verkar krångligt eller förknippar köp av begagnade kläder med loppisar. Men faktum är att många av de plagg som säljs second hand - inte minst barnkläder - varken är speciellt gamla eller slitna, utan är märkeskläder av senaste modell. 

Rent ekonomiskt finns det mest att vinna när det kommer till dyrare plagg. Så det är kanske inte så konstigt att det är just ytterplagg som toppar listan när vi frågar barnfamiljer vilken plaggtyp man oftast köper second hand.


 

 

Vår kommentar:


Innebär alltid ett lågt pris på prislappen att man fyndar? Nä – så är det såklart inte. Men det är himla lätt hänt att stirra sig blind på det som står på prislappen, eller hur! 

Plagg som är konstruerade och tillverkade för att kunna användas ofta och länge visar - och kommer alltid att visa - ett högre belopp på prislappen jämfört med ett  slit-och-släng-plagg. Utgiften vid inköpstillfället är alltså högre. Men användningskostnaden är lägre på sista raden. 
Dessutom är det alltid ett bra val för miljön att välja plagg som har en lång livslängd.


Vår kommentar:

80% av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktionen. Det är därför vi – företag och konsumenter - behöver hjälpas åt att se till att maxa användningen av de plagg som tillverkas. När det kommer till barnkläder innebär det att företagens ansvar är att tillverka kläder av hög kvalitet som kan användas ofta och länge. 

Det du som konsument kan göra är att säkerställa att de nyproducerade plagg du köper används under hela sin livstid dvs när ditt barn växt ur ett plagg så låter ni det gå vidare till nästa barn – i eller utanför familjen.


 

Kundundersökning

Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om hur du ska tänka för att välja medvetet. 

Läs mer om hur du kan Maxa användningen på andra sätt

Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om hur du ska tänka för att välja medvetet. 

Läs mer om hur du kan Maxa användningen på andra sätt

Kundundersökning

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
maxa-anvandningen/valj-medvetet/kundundersokning/
category