Fler fördelar än du tror!

Vårda funktionsplagg

Fler fördelar än du tror!

Vårda funktionsplagg

Så funkar funktionsplagg och därför måste de vårdas!

Det är enklare att förstå varför och hur man bäst sköter om sina funktionskläder om man på ett ungefär vet hur de fungerar.

– Så låt oss börja med några begrepp som är viktigare att känna till än andra, för att sedan prata lite tvätt och impregnering.

Skilj på

Vattenavrinning vs vattentäthet?
     –
DWR vs membran?


För att ett funktionsplagg ska fungera fullt ut krävs både att tygets vattenavrinning och det vattentäta membranet fungerar som det ska.

– Så här är det.

Om yttertyget blir blött tappar membranet sin förmåga att andas, samtidigt som det blir tungt, obekvämt och kallt.

DWR är ett tunt vattenavvisande skikt ovanpå yttertyget, som gör att vattnet inte sugs in i det. DWR'n slits dock och med tiden behövs en återimpregnering.

Plagget måste vara vattentätt för att barnet inte ska bli blött när det regnar. Samtidigt måste det också andas, så att barnet inte blir blött av svett istället.

Ett Membran som "limmas" undertill på yttertyget är lösningen på problemet. Men för att fungera på topp krävs att yttertyget är rent och torrt.

Vill du veta lite mer om DWR, membran, vattentäthet och vattenavrinning? Eller få en tydligare förklaring till hur allt fungerar? Kolla i så fall gärna in vår skalfilm.

Viktigt att tvätta!

Funktionskläder gillar att tvättas!

Tvärtemot vad många tror mår bra funktionskläder bra av att tvättas relativt ofta. Och då särskilt barnens kläder med allt vad dessa går igenom.

Förutom att smuts och svett sköljs bort, så att membranet fungerar optimalt igen, blir plagget även skönare att ha och förstås finare på.

Vi vill redan här rekommendera att använda ett tvättmedel speciellt gjort för funktionskläder och absolut inte sköljmedel. Mer om detta i våra skötselråd.

Och så var det vattenavrinningen

Efter tvätt måste DWR'en återställas

För att membranet även ska andas* bra vid regn krävs att plaggets DWR (vattenavvisande skikt) fungerar, så vattnet pärlar sig och rinner av.

En bra fungerande DWR gör också plagget skönare och tåligare mot smuts.

DWR'n återställs med värme, men ibland räcker inte det och då behöver plagget impregneras. Mer om detta i våra skötselråd. 

*) Membranet gör visserligen plagget helt vattentätt. Men om DWR'n inte fungerar rinner vattnet ner på membranets ovansida, som då tappar sin förmåga att andas.

Och så var det slitstyrka

Labbtest återimpregnering

Hur viktigt är det att förbättra DWR’en? Vad kan man förvänta sig av en begagnad overall? Går det i efterhand att “fixa till” ett plagg som inte skötts om?

Vi grävde lite djupare i detta och efter ett antal timmar i textillabbet kunde vi konstatera en del intressanta fakta.

Sammanfattningsvis

Ett vårdat plagg är som nytt!

Om du regelbundet tvättar kläderna med ett tvättmedel för funktionskläder och är noga med att "återstarta" plaggets DWR efter tvätten, och vid behov återimpregnera det, så:

  • har plagget alltid full funktion (vattenavrinning, smutstålighet och andning).

  • är plagget – oavsett väder – alltid lika lätt, mjukt och smidigt som när det var nytt.

  • förlängs plaggets livslängd.

  • bibehålls plaggets fulla rivstyrka.

  • ökar plaggets andrahandsvärde och blir enklare att sälja.

Vårda
funktionskläder


Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om hur och varför du ska vårda dina kläder.

Läs mer om hur du kan Maxa användningen på andra sätt

Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om hur och varför du ska vårda dina kläder.

Läs mer om hur du kan Maxa användningen på andra sätt

Vårda
funktionskläder

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo