Guider

I denna avdelning publicerar vi guider för olika saker – allt för att ge dig råd och tips och hjälpa dig att välja rätt i ditt klädval, samt hur du sedan tar hand om det på bästa sätt.

Vi vill ge dig mer för pengarna än något annat varumärke med funktionskläder för barn. Det är vårt mål.

Utan fördyrande mellanhänder och med FASTA låga priser erbjuder vi ruskigt prisvärda funktionskläder – oavsett när du handlar.

Är du också less på den rabatthysteri som råder, där "vad man tjänar" verkar vara viktigare än vad man får för pengarna? Vi vill bli valda för det sistnämnda. Hos Gneis får du ingen rabatt – men massor för pengarna om du värdesätter kvalitet, funktion, miljö och komfort. Med komfort menar vi hur barnen mår, trivs och känner när de leker i sina utekläder. Att de kan röra sig och känna sig "fria".

Lär känna oss och vad vi står för genom att läsa mer om Gneis, vår värdegrund, vårt tänk kring hållbarhet, våra samarbetsprojekt m.m.

Ta också gärna en titt på våra referenser, vad våra kunder säger om oss och se vilka fina utmärkelser vi har fått den senaste tiden.


Varmt välkommen till Gneis barnkläder! 
Ulf Byström, VD

Det första och viktigaste att lära sig om funktions- eller skalmaterial är att alla inte är likadana. Det finns membran, beläggningar (coatings) och mikrofibertyger. Tre olika konstruktioner som alla ger mer eller mindre vattentäta tyger som andas mer eller mindre bra. På Gneis använder vi oss av ett membran och hur vattentäta eller andande våra plagg är kan du läsa mer om på respektive artikelsida eller i vår skal-tabell.

Membran
Membran är kungen bland de tre materialen. Membran har den bästa vattentätheten, bästa hållfastheten och oftast den bästa andningen. Tyvärr har det också ett högre pris. Konstruktionsmässigt är ett membran en tunn plastfilm som laminerats på insidan av yttertyget. Se sprängskiss...Membran kan fungera på lite olika vis. Det vanligaste är att plastmaterialet är poröst – alltså innehåller små håligheter som släpper igenom vatten i form av vattenmolekyler (ånga, läs: svett), men stoppar vatten i form av vattendroppar. Teorin bakom det hela är att en vattendroppe har en storlek av 100 micron och en molekyl har storleken 0,0004 micron. Om då hålet är 0,5 micron stort har droppen väldigt svårt att passera, medan molekylen flyger igenom utan problem.

Vattenpelare & andning
För att ange hur mycket regn ett material kan stå emot brukar man använda "mm vattenpelare". Det är en enhet för det vattentryck som materialet kan stå emot. Ett plagg måste ha minst 2.000 mm vattenpelare för att få kallas regnplagg. Om man ska vistas i hällregn eller en hel dag i duggregn bör man välja kläder med högre vattentäthet. På Gneis arbetar vi enbart med membran-material som tål 10.000-20.000 mm vattenpelare, då vi funnit att detta är de värden som krävs för att klara det man kan förvänta sig av plagg som ska kallas vattentäta.Förutom att vara vattentätt så ska materialet också andas, så att man inte blir fuktig och blöt på insidan. Hur bra ett material andas brukar anges med hur många gram vätska per kvadratmeter som ett material släpper igenom på ett dygn, dvs "g/m2/24h". Ju högre värde, ju mer vätska går igenom materialet. Vi på Gneis kör samma intervall här som på vattenpelaren 10.000-20.000 g/m2/24h tycker vi att man bör kräva för att ha riktigt bra andning i ett plagg.Barn som är aktiva och i rörelse mest hela tiden, blir lätt varma och då är det extra viktigt att ha bra andning i plagget, så att de inte blir svettiga och fuktiga och därmed till slut blöta och kalla.

Hur fungerar det?
Hur vet svetten (eller ångan) vart den ska ta vägen? Att de fungerar beror helt och hållet på naturens vilja att alltid nå balans. Den svett som kroppen producerar vid fysisk aktivitet förångas av kroppsvärmen. Ångan strävar alltid efter att ta sig till ett torrare och kallare klimat – oftast ut genom tyget. Om vi däremot är torra på kroppen och sätter oss i fuktigt, soluppvärmt gräs kommer fukten att vandra åt andra hållet. Ett annat tillfälle när detta kan ske är vid extremt höga luftfuktigheter, dvs atmosfären utanför plagget är fuktigare än innanför. Det finns alltså situationer då vattentäta material drar åt sig fukt, men oftast går fukttransporten åt rätt håll.
En viktig sak att komma ihåg, och som många som köper skalplagg glömmer bort, och därför kan bli besviken på... Det är att inget material i världen klarar av att transportera bort all ånga vid riktigt svettiga strapatser/lekar. Då får användaren ta till gamla hederliga knep, som att öppna upp dragkedjor och ärmslut. En annan minst lika viktig del av detta är att du som förälder, eller när barnen blir lite större, måste lära sig att reglera hur mycket man har på sig under, dvs "lager-på-lager-principen" (mer om detta i nästa stycke). Men när man väl hittat rätt så är detta sätt det överlägset bästa sättet att klä sig på, oavsett om det är vår, sommar, höst eller vinter.

Konstruktionen av ett plagg är en annan avgörande faktor för hur bra ventilationen fungerar. Undersökningar har visat att ventilationen genom tyget bara står för hälften av all ventilation – resten sker genom öppningar i plaggen. Vår design-avdelning har därför arbetat hårt med vår 3D design där rörlighet, hals- /ärmöppningar och passform har varit fokus.Vi har gjort en enkel informationsfilm om hur ett skalplagg fungerar och är uppbyggd, ta gärna en titt på den.

Vi på Gneis tycker att bra funktionskläder för det slaskiga, regniga och blåsiga vår- och höstvädret är lika viktigt som bra vinterkläder.
Barnen bör ha bra skydd för att inte bli blöta. De måste få hoppa i pölar, leka med rinnande hängrännor och känna sig fria i sin lek – utan att kläderna sätter begränsningar.

Såklart att barn kan leka fritt även med kläder som inte håller vätan ute men det slutar ofta med blöta barn, kortare utevistelse eller onödigt många smutsplagg i tvättstugan i väntan på sin tur i maskinen. 

Vi har därför utökat vårt sortiment med fokus på skalplagg. Riktigt användbara året-runt-plagg av hög kvalitet.När man tillverkar skal är kvaliteten på material, design/konstruktion och sömnad helt avgörande. 

Viktigare än för något annat plagg.Vi kan lova att våra är prisvärda och mycket bra! För lika grymma som vi är på att göra vinterkläder, är vi på skalkläder.

Kolla gärna in Gneis skal- och överdragsplagg. Vi har både 3-lagers, 2,5-lagers lättviktsskal och 2-lagers plagg.I vår skal-tabell får du veta mer om dem och till vad de olika plaggen funkar bäst. Våra termo- och fleecekläder, är perfekta komplement.

Sara Björkebaum,
Designer

Vad skall man använda ytterst? Den eviga frågan på morgonen innan man skickar iväg barnen till förskola/skola. Framför allt under mellanperioderna då vädret är lömskt. Det är kallt på morgonen, men stekhett på eftermiddagen. Det är torrt på morgonen men med risk för eftermiddagsskurar vilket kommer förvandla skolgården till ett enda stort lerparadis.
Vilka är de där plaggen som skall skydda barnen från regn, slask och vind, men samtidigt vara luftiga, komfortabla och slitstarka? Galon säger någon? Vi tycker inte det och ska kort försöka förklara varför.

Galon som sådant skulle man i viss mån kunna säga är ett sorts skal då det precis som ett membranplagg är vattentätt. Dock så är ju galon vattentätt både utifrån och inifrån, en av de stora nackdelarna med detta material.

I tabellen ovan har vi försökt göra skillnaderna så tydliga som möjligt och i detta fall går Galon en match mot ett par av Gneis GRANIT, TURMALIN byxor eller någon annan av våra överdragsbyxor, dvs motsvarande plagg.Vad kan man dra för slutsatser av tabellen då? Ja, resultatet om vilken byxa som vann är ju inte särskilt svårt att se. Det absolut viktigaste i detta och som vi vill belysa särskilt är framför allt GRANIT och TURMALIN byxans förmåga att ventilera ut överskottsvärme på ett bra sätt. Att aktiva barn blir varma är ju naturligt och ett galon-plagg stänger inne värmen, gör mellanlager fuktiga vilket i sin tur leder till kyla och ett missnöjt barn.

Att slitstyrkan i Cordura tyget på GRANIT och TURMALIN byxan gör att plagget kan ärvas och sedan med fördel, säljas vidare på begagnat marknaden till en bra peng, är ju en annan viktig aspekt. Hållbart är klimatsmart!

En tredje fördel som är värd att nämna är att GRANIT och TURMALIN byxan kan användas året om med hjälp av lager-på-lager principen. Med andra ord kan barnet ta med byxorna till skidbacken, lira landhockey på asfalten, sitta i lervälling osv. Galon tror vi inte naturligt skulle följa med på många av dessa aktiviteter.

Att sedan komforten & passformen i GRANIT och TURMALIN byxan totalt krossar galon är ju bara en bonus. Förböjda knän, kunna jobba med olika material i samma plagg osv gör ju att vi tycker att valet borde vara enkelt.
Så här säger Simon Meurling, Naturpedagog (Naturskolan Kom ut i Sundsvall) och förälder till två egna barn:
– "Slitstyrkan i Turmalinstället är fantastiskt om man jämför med galon. Vår son kunde slita ut en galonbyxa i veckan. Med det i tänket blir inte priset ett motargument. Vår son är enormt aktiv och leker mycket ute i skogen. Han kan springa, hoppa, klättra och åka kana ner för klippor utan att ha slitit ut sitt ställ nämnvärt. Passformen på både byxa och jacka gör att plaggen blir följsamma."
– "Tänk om alla barn fick ha sådana kläder, sa en pedagog på sonens dagis".

Cajsa Rännar – till vardags chefredaktör på Friluftsfrämjandets tidning Friluftsliv – skriver så här på sin personliga blogg när hon jämför galon med skal:
– "Jag tror inte att ni skulle vilja fjällvandra i vadarbyxor om ni istället kunde välja ett lätt, skönt och svalkande skalplagg."

Alla har väl någon gång kommit i kontakt med detta begrepp och har ett hum om vad det handlar om. Men är denna princip applicerbar även på barn? Vi är övertygade om det.

Alla har vi väl någon gång varit med om att i eftermiddagens härliga solsken hålla på att dö av värmeslag i den tjocka dunjackan som man valde på morgonen när termometern visade minusgrader.
Att istället ha valt lager-på-lager och därmed kunnat reglera klädseln vid hemfärden hade ju gjort både hämtningen från dagis, mathandlingen m.m. mycket mera njutbar.

Detsamma gäller ju för barnen och dess lek utmed dagens skiftningar. Det som började med snöstorm i morse kan ju ha övergått till regn eller solsken på eftermiddagen – i alla fall om man tittar på hur denna vinter sett ut.

Lager-1 – närmast kroppen, kallas ofta lager-1, och bör vara ylle, ullfrotté eller syntetmaterial. Aldrig bomull!. Tjocklek & material är helt individuellt.
Lager-2 – mellanlager, eller lager-2, är det värmande lagret och ska binda luft samt transportera fukt ut och bort från lager-1. Detta lager kan bestå av flera tröjor/jackor och ska även här vara av ylle eller syntetmaterial. Tjocklek och antal lager beroende på aktivitet, kyla och vind.
Lager-3 – längst ut, här hittar man skalplagget som ska skydda mot vind, regn och/eller snö. Det ska hålla dig torr från yttre faktorer samt ventilera ut fukt från kroppen.
Övrigt att tänka på – Mössan är viktig, faktum är att vid -5C förlorar man hela 50% av kroppsvärmen genom huvudet. Sockor och strumpor; viktigt att hålla dessa torra och hela. Vantar; varmfodrade eller lager på lager.

I Gneis kollektion har vi ett antal olika plagg som med fördel kan kombineras med varandra utifrån behov och användningsområde. Kombinerar du skal med ett värmande mellanlager har du plagg som funkar även vintertid. Mellanlagren kan du sedan använda separat under vår, sommar och höst precis som du vill och de passar till alla våra byxor. Genom att välja att kombinera på olika sätt har du plagg för alla väder.

Perfekta plagg att ha under skal är framförallt alla våra Termoplagg, de är mjuka, blanka och smidiga och glider lätt in under skalplagget och håller kroppen varm och go.

I Termo har vi både jacka och byxa (Izzy och Zapp). För övrigt helt perfekta plagg att ha med på båtturen eller fjälltoppen en blåsig och lite kylig sommardag.

Att ha Termo under blir dock riktigt varmt, då klarar du dig även i riktigt låga temperaturer.Vill du bara vara lite varm kanske Favvo huvtröja eller Swing fleecejacka räcker bra, sköna mjuka tröjor som också funkar bra till vardags.

En regnig sommardag kör du bara skaljackan som den är, utan något extra lager under, annars blir det för svettigt.

Att sköta om sitt skalplagg på rätt sätt är viktigt både för att det ska fungera så bra som möjligt och för att förlänga livslängden på det. Ett bra omskött skalplagg kan hålla i många år och användas av flera barn.Hur ofta man bör tvätta sitt funktionsplagg beror lite på hur man använder det. Men exempel på faktorer som bidrar till att dra ner funktionen på plagget är ju självklart saker som täpper igen membranet och möjligheten för det att andas dvs. smuts, salter i svett, nötning osv.

Impregnering
Något som också kan stoppa plaggets förmåga till ventilation är om utsidan blir genomvåt, vilket i sin tur kan få dig att känna dig fuktig och kall. Det kan kännas som om plagget läcker, även om det faktiskt inte gör det. Detta inträffar om impregneringen, även kallad DWR (Durable Water Repellent), är dålig eller har nötts bort.

När man köper ytterplagg i funktionsmaterial är de oftast väl impregnerade med en ultratunn polymer-beläggning eller ett varaktigt vattenavstötnings-medel. Men efter en tids användning bör man alltså se till att impregneringen är fullgod.

Det gör man på enklaste sätt genom att skvätta eller spraya vatten på plaggen. Är impregneringen fullgod så pärlas vattendropparna på tyget. I annat fall suger yttertyget upp vattnet direkt och tyget blir vått.

Det enklaste sättet att återimpregnera plagget är att torktumla eller stryka plagget efter varje tvätt, då värms impregneringen upp och vandrar till utsidan av fibrerna. Plagget blir som nytt igen.

Den metoden fungerar några gånger, men till slut måste man återimpregnera jackans yttertyg. Använd då bara impregneringar som dokumenterat fungerar med skalplagg (se tips på bra produkter i våra tvättinstruktioner).

Handlar det om 3L-skalplagg använder man vanligtvis en Wash-in impregnering som tvättas in. Gäller det 2L-skalplagg med foder eller vadderade (ej absoberande vadd) funktionsplagg med membran, t ex våra overaller kan man välja antingen Wash-in eller Spray impregnering. Vill man vara extra noggrann använder man först en Wash-in för att därefter förstärka vissa partier (t ex rumpa, knä osv) med en spray.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
om-gneis-old/
category