Förskolelärarna svarar på de 3 vanligaste argumenten

Därför väljer föräldrar galonkläder till sina barn

Vi ställde följande fråga i våra sociala kanaler ”Vad är argumentet för att du väljer galonkläder framför skalkläder till ditt barn?” Wow–vilket engagemang det resulterade i. Av svaren kunde vi utläsa att förskolelärarnas rekommendationer spelar en jättestor roll när småbarnsföräldrar väljer ytterkläder till sina barn. Frågan är om dessa rekommendationer baseras på vad som är bäst för barnen eller på vad som är bäst för föräldern och/eller förskolepersonalen?  Vi bad några erfarna förskolelärare bemöta de tre vanligaste argumenten.


Skalkläder är inte lika vattentäta som galon!

Skalkläder är jobbiga att sköta om!

Både skalkläder och galonkläder behövs!

Skalkläder är inte lika vattentäta som galon!

Skalkläder är jobbiga att sköta om!

Både skalkläder och galonkläder behövs!

Vad är bäst .

 Galon eller skalkläder?


Svaret är att det beror på för vem kläderna ska vara bäst. Dig, förskolepersonalen eller ditt barn? 

Vi kommunicerar dagligen med småbarnsföräldrar som uttrycker en osäkerhet och/eller okunskap kring valet av ytterkläder till sina barn. Den vanligaste frågan är: Ska jag välja galonkläder eller skalkläder? Här delar vi upp för- och nackdelarna för ditt barn respektive för- och nackdelarna för dig och förskolepersonalen. Sedan är det upp till dig att välja vem som är viktigast att prioritera - Ditt barn eller dig själv och förskolepersonalen.

För och nackdelar med

Skalkläder

Sammanfattningsvis finns det bara fördelar för ditt barn med riktiga skalkläder (Läs vad vi menar med ”riktiga skalkläder” längre ned på sidan). 
Skalkläder kräver dock lite mer av dig och förskolepersonalen  i form av rengöring och skötsel.

För och nackdelar med

Galonkläder

Sammanfattningsvis finns det inga unika fördelar för ditt barn med galonkläder. Bara nackdelar. De är dock praktiska för dig och förskolepersonalen.

Vad är "riktiga skalkläder"


Vi skriver ofta “riktiga skalkläder” för barn, men vad menar vi med det? 
Jo kläder som har:


  • Bra andning (minst 10.000 gr/m2/h

  • Bra vattentäthet (minst 10.000 mm)

  • Membran för vattentäthet och andning, dvs. inte coating

  • Tejpade sömmar över allt

  • Bra och miljövänlig DWR

  • Slitstarkt yttertyg

  • Förstärkningar på utsatta delar (Cordura® eller liknande)

  • Hög kvalitet på dragkedjor och alla trims

  • Kroppsformad konstruktion som möjliggör stor rörlighet

  • Genomtänkta funktioner anpassade för barn

Vanliga frågor gällande Skalkläder och Galonkläder

Galonkläder är visserligen betydligt billigare i inköp än riktiga skalkläder, men de har en kortare livslängd och ett lägre andrahandsvärde. Och eftersom “riktiga skalkläder” kan användas under alla aktiviteter, årstider och väder så är galonkläderna egentligen ett helt onödigt inköp. Se till att Maxa användningen av ditt barns skalkläder, så blir de en riktigt bra investering både för ditt barn, familjens plånbok och för miljön.

Oavsett om du väljer riktiga skalkläder eller galonkläder till ditt barn får ni ett vattentätt plagg. Men ska man vara riktigt noga har riktiga skalkläder (10-15.000 mm) en högre vattenpelare än galonkläder (2-8.000 mm)

Bra PU/galonväv är hyfsat slitstark. Dock kan man inte använda en kraftigare galonväv till barnplagg eftersom det gör dem alldeles för stela och klumpiga. Galonkläder svetsas i stället för att sys, vilket gör att man inte kan blanda olika material i samma plagg. Riktiga skalkläder däremot kan man förstärka på utsatta ställen som knän och rumpa.

Galonväv är en plastbelagd textil (oftast bomull eller nylon). Plasten som används är oftast polyuretan (PU) och numera sällan polyvinylklorid (PVC). 
Plastbeläggningen gör väven vattentät, men också helt lufttät – som en plastpåse.

Vid tillverkning av vattentäta kläder av galonväv måste alla sömmar svetsas. Detta gör det svårt att skapa kroppsformade och rörliga plagg. 
Det gör det också omöjligt att kombinera med t ex förstärkningsmaterial på utsatta ställen på plagget.

Det är å andra sidan billigt och enkelt att tillverka galonkläder då de ofta består av mycket få delar, har billiga material och inte kräver att sömmarna tejpas.

I och med att galonväven är helt slät på utsidan är den lätt att skölja ren från grus och lera, vilket är dess största och kanske enda fördel.

Riktiga skalkläder tillverkas av ett/flera slitstarka och vattenavvisande yttertyger, med ett vattentätt och andande membran på baksidan. 
Det finns även plagg som i stället för membran har s.k. coating på baksidan, men de presterar och håller inte lika bra. 

För att andningsförmågan i ett skalplagg ska prestera på topp under hela sin livslängd behöver det vattenavvisande skiktet (DWR:en) 
skötas om genom regelbunden tvätt och återimpregnering. Den största fördelen med membrantyg är att det går att sy rörliga, 
kroppsformade plagg som andas. Liksom att det går förstärka med extra starka tyger där plaggen är som mest utsatta.

Membrantygets vattentäthet påverkas dock inte av DWR:en. Den största fördelen med membrantyg är att det går att sy rörliga, 
kroppsformade plagg som andas. Liksom att det går  förstärka med extra starka tyger där plaggen är som mest utsatta.

Lär dig att

Vårda ditt barns skalplagg

Lär dig att

Vårda barnens skalplagg

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
skal-eller-galon/
category