Råd på väg mot vinter

15 års erfarenheter
på 15 minuter

Det är nu snart 15 år sedan vi gjorde vårt upprop på nätet för barnens rätt till bättre utekläder och lika lång tid har vår vardag kretsat kring barn, kläder och väder.

Att berätta allt vi lärt oss och som passerat genom våra huvuden skulle bli en bok. Så vi har plockat ut några reflektioner, tips och råd som vi tror är intressanta för dig och blandat dem med fakta. Med andra ord både lite hårt och mjukt.

För det är “lite att tänka på” när man ska klä barnen för vintern inklusive; att barn precis som vi vuxna är olika, att vi inte alltid tycker som barnen, liksom att vintervädret numera i princip är “alla väder” och ställer höga krav på kläderna.

Så ta chansen och flyg över våra 15 år på ynka
15 minuter. Jag tror det är väl använd tid och att du kommer att passera flera saker efter vägen som du inte riktigt tänkt på eller redan visste, och som gör dig ännu klokare när du ska hjälpa ditt barn att klä sig rätt i vinter.

Hälsar Ulf, stolt grundare av Gneis barnkläder

FörordBarn behöver ha mat i magen och kläder efter väder, med hänsyn till vad som står på programmet. Det är stor skillnad mellan att sitta still på en skoter, springa upp och ned i pulkabacken eller ta en stilla promenad på stan.

Det kanske viktigaste av allt är att barnen inte bli blöta (utifrån eller inifrån) eftersom de då kyls ner mycket snabbt. Så är det full fart och kallt gäller det att klä sig lagom varmt med kläder som andas och funkar även om man svettas.

Det finns ingen exakt sanning vad som är rätt kläder då varje barn är unikt och det är helheten i hur barnen är klädda som gör skillnaden. Vårt bästa råd är att du och ditt barn med ökad ålder tillsammans reder ut vad som fungerar bäst för hen.


ERFARENHET 01 | ELDA I KAMINEN

Mat i magen.Kroppen är som ett värmeverk. Fyller du inte på pannan blir det till slut ingen värme.  Det är med andra ord superviktigt att barnen har något i magen och får ett mellanmål om de är ute länge. Särskilt om det är kallt.

Oavsett hur bra kläderna andas svettas barnen när de leker. Men när det är kallt känner de inte törst på samma sätt och det är lätt gjort att glömma att dricka. Se därför till att barnen får något att dricka. Gärna något varmt och med lite nyttig energi i.

Tänk också på att vatten leder bort värmen 25 gånger snabbare än luft. Det är därför a och o att till varje pris försöka se till att barnen håller sig torra.

ERFARENHET 02 | INTERVJUA DITT BARN

Varje barn är unikt.Barn har precis som vi vuxna olika fart i värmepannan. Vissa är nästan alltid varma medan det för andra barn är precis tvärtom. En del barn tar det för det mesta lugnt medan andra har turbon påslagen nästan jämt.

Det går därför inte att ha någon generell rekommendation kring hur varmt ett barn ska klä sig, utan det vet du och ditt barn bäst tillsammans.

När barnen är riktigt små får man stoppa in en hand och känna efter. Men allt eftersom barnen blir äldre kan man börja prata med dem om hur det känns när de är ute.

Det ligger dock på oss föräldrar att ta initiativet och “intervjua dem” eftersom barnen sällan berättar självmant. Så fråga gärna ditt barn hur det funkade när hen var ute sist. Var det kallt? Blev det svettigt? Blev fötterna eller händerna kalla? Blev du blöt?

ERFARENHET 03 | BESTÄM TILLSAMMANS

Se till att ni är överens.Vem ska bestämma vilka vinterkläder som ska på när du och barnet inte är överens? Det är inte helt lätt, särskilt inte när barnen kommer upp i åren. Och det är inte kul att behöva tjata varje dag.

Bäst är förstås om diskussion inte alls uppkommer och det bästa sättet att lyckas med det är att låta barnen vara med och bestämma när kläderna köps in. Och allt eftersomn de blir äldre får bestämma mer och mer.

När de är små räcker det oftast att de får vara med och bestämma färg och när de blir lite äldre vilken look och vilken typ av plagg de vill ha. Vill de inte längre ha overall (fast det är mest praktiskt) så är även tvådelat ett bra alternativ. Samma sak om de tycker att skal plus mellanlager är för jobbigt, välj då istället vinterfodrade kläder osv.

Vår erfarenhet är att klädernas komfort även spelar stor roll. För är de sköna, smidiga och rörliga och man inte blir svettig i kläderna så gillar barnen dem utan att de riktigt förstår varför. De bara finns där och håller dem varma och torra.

ERFARENHET 04 | VINDEN ÄR AVGÖRANDE

Verklig och upplevd temperatur.Termometern säger hur många °C det är utomhus, men inte hur kallt det känns eftersom vinden här spelar stor roll. Däremot har inte luftfuktigheten någon nämnvärd betydelse när det kommer till kyla.

Det är med andra ord viktigt att tänka på att det känns betydligt kallare när det blåser och att barnen kanske tidigare än man tror behöver ha vindtäta kläder på sig.

I tabellen kan du se hur mycket kallare det blir på huden (t.ex. ansiktet och händerna) vid olika temperaturer och vindstyrkor. Om det exempelvis är runt nollan och blåser 10 m/s känns det alltså lika kallt som om det är -15°C och vindstilla!

ERFARENHET 05 | LAGOM ÄR BÄST

Lagom varmt.Rent fysiologisk behöver barn och då särskilt småbarn mer kläder än vi vuxna eftersom de har mindre muskelmassa. Grundregeln är att bebisar och småbarn bör ha ett lager extra.

Å andra sidan är barn betydligt aktivare än vi vuxna och förutsatt att de har mat i magen blir de ofta rejält varma när de är ute och busar.

Vår erfarenhet är att barnen ofta har för mycket kläder på sig och därför blir onödigt svettiga samtidigt som det begränsar rörelseförmågan. För ifall barnet blir för varmt och börjar svettas spelar det ju ingen roll vilka kläder det har, såvida de inte har inbyggd AC.

Och då kan det bli det omvända, mot vad man tänkte när man bylsade på barnet, när det svettigt och trött drar ner på takten då vatten leder bort värme 25 gånger snabbare än luft!

ERFARENHET 06 | ALLT HÄNGER IHOP

Helheten avgör.Att frysa om händerna eller fötterna kan förstöra den finaste av dagar.

Det räcker inte att ha de allra bästa vinterkläderna. Man behöver även något bra på huvudet, händerna och fötterna. Och det räcker inte med det heller. Man måste även reglera kläderna korrekt så det inte kommer in vind, snö eller vatten

Men gör man allt rätt är det så fiffigt att alla delar hjälps åt att hålla hela kroppen varm eftersom alla delar är sammankopplade via blodomloppet. Och tvärtom!

Om exempelvis kroppen kyls ner försöker den hålla de viktigaste organen varma och offrar då örsnibbarna, händerna och fötterna. Så det mest effektiva sättet att hålla fingrar och tår varma är att hålla resten av kroppen varm... och förstås ha bra handskar och skor.

ERFARENHET 07 | REGLERA MED SKORSTENEN

Stort värmeläckage från huvudet.Eftersom blodkärlen på huvudet inte kan dra ihop sig och hjärnan behöver ständig syretillförsel strömmar det massor av ytligt blod ovanpå huvudet. Barn har dessutom proportionellt stora huvuden.

Värmeläckaget från huvudet är med andra ord stort, vilket man både behöver ta hänsyn till och kan utnyttja. Det är förstås superviktigt att ha mössa, men det finns också en bra möjlighet att effektivt reglera värmen genom val av mössa.

Det är därför bra att ha åtminstone två mössor. En tunnare (gärna i ull) för de lite mindre kalla dagarna och en tjockare som går ordentligt över öronen när det är lite kallare. De mindre barnen (som oftast dessutom har mindre isolerande hår) bör dessutom ha en helt vindtät mössa med öronlappar.

Om jackan eller overallen har en bra huva är den perfekt att dra över en tunnare mössa om det blåser upp. Men då behöver huvan ha bra konstruktion och reglering så att den sitter bra och följer med huvudet när man vrider på det.

ERFARENHET 08 | TA HAND OM DINA HÄNDER

Varma händer och handleder.Pulsådern som går i handlederna är en riktig värmetjuv. Det är därför viktigt att det är tätt runt dem, så de håller sig varma och torra. Då kommer blodet som går ut i händerna att bli varmare samtidigt som blodcirkulationen ökar i hela armen.

Så det är jättebra om jackan har bra regleringar i ärmsluten och handskarna funkar bra tillsammans med den, för då blir det enklare för barnen att få tätt runt handlederna. Enklast och bäst är en hög kraghandske med bra reglering, som man har utanpå ärmen. De lite äldre barnen vill dock ofta ha handskar som man stoppar in i ärmen.

En vinterfodrad tumhandske är varmast. Förutom att vadden effektiv stänger ute kylan kan också fingrarna värma varandra. Den är även lättare för barnen att ta på.

Om man vill ha en lite smidigare handske funkar även fingerhandsken för de flesta. Å sen är det ju det här att med att en del barn tycker det är coolare med fingerhandskar när de blir lite äldre.

Satsa gärna på en kvalitetshandske med bra grepp som är vattentät, inte minst söderut. I många fall funkar det även utmärkt med en bra skalhandske, som kompletteras med en innervante de lite kallare dagarna.. Gärna i ull..

ERFARENHET 09 | BÅLEN HAR PRIO 1

Håll bålen varm.Förutom huvud och handleder är det en kroppsdel till som är extra viktig att skydda för nedkylning, nämligen bålen (mage, rygg, bäcken och skuldror) som innesluter alla våra viktiga organ.

Med andra ord kommer man långt om man skyddar huvud, handleder och bålen från kyla eftersom det i sin tur hjälper övriga kroppsdelar att hålla sig varma. Här vill vi slå ett slag för västen, som idag är ett lite bortglömt plagg.

Med en bra väst skyddar man just bålen utan att rörelsefriheten försämras. Det är därför ett perfekt “värmeregleringsplagg” som kan tas på när man är lite osäker på hur kallt det är och vill klä barnet lite extra, som enkelt kan tas av om det blir för varmt. Eller omvänt sättas på om det blev för kallt.

ERFARENHET 10 | BRA SKOR ÄR A OCH O

Torra, varma fötter är glada fötter.Fryser man om tårna vill man bara in oavsett hur övriga kroppen mår. Viktigast är att det är bra isolering mellan foten och marken och att barnen håller sig torra om fötterna

Använd helst bara ullstrumpor på fötterna för inget tar hand om fuktiga fötter bättre. Gärna en tunnare plus en tjockare utanpå när det är rejält kallt och annars en lite tjockare ullstrumpa som binder lite mer fukt samtidigt som den ger högre komfort

Skorna bör ha bra grepp och passform och inte väga för mycket. Vidare måste de vara rymliga, så det går att vicka på tårna och det finns plats för extra sula eller sockor. Barnen bör även kunna ta på dem själva.

Ska det plumsas i snö är det viktigt att ha vinterbyxor med bra snölås som greppar bra mot skoskaftet och/eller bra fothällor i bensluten, så att inte snön kommer in och det både blir kallt och blött i skon.

Vi tycker att skor med löstagbar innersko i ull som enkelt kan tas ut och torkas varje kväll är bäst. För de mindre barnen bör man så klart välj kängor med ordentliga skaft. Skorna bör helst också vara vattentäta (med bra andning) för att klara den nya vintern.

En extra sula som ger extra isolering mot marken är en bra investering då den mesta kylan kommer den vägen, gärna av ull som transporterar bort fukten från svettiga fötter.

ERFARENHET 11 | SKALKLÄDER ÄR VARDAGS

Lager på lager till vardags.Ett bra sätt att hålla kroppen torr och varm är att klä sig i flera lager med olika uppgift. Grejen är att man kan anpassa kläderna efter väder, situation och aktivitet.

Många pratar här om trelagersprincipen (se nästa inlägg). Men till vardags funkar det ofta lika bra med två lager. Ett yttre lager (skalet) som håller kvar värmen, samtidigt som det skyddar mot väta och ventilerar ut överskottsvärmen. Och ett inre lager som värmer.

Det kan vara så enkelt som ett par jeans och en skalbyxa… eller en lite tjockare tröja och en skaljacka. Och blir det lite kallare åker kanske bara långkallingarna eller en extra tröja på.

En fördel med lager på lager är även den stora mängd luft som ryms mellan lagren och som bekant isolerar luft jättebra om den inte blåser bort.

ERFARENHET 12 | SVÅRSLAGEN OUTFIT

Trelagersprincipen maxar funktionen.Trelagersprincipen bygger på tre samverkande lager med olika uppgifter. LAGER 1 leder bort fukten, LAGER 2 värmer och LAGER 3 skyddar från vatten och vind.

Lager 1 | Understället ska vara tillverkat av ett material som håller kroppen torr och som känns behaglig mot huden. Bäst är ull som suger upp mycket fukt från huden utan att den upplevs som blöt och tung. Ett bra syntet-underställ funkar också bra, men bör inte användas när det är kallare än ca -10°. Undvik bomull som börjar kyla direkt det blir blött.

Lager 2 | Mellanlagret är ett värmande lagret. Det kan vara termokläder, ett lite tjockare ullplagg eller en stickad tjocktröja. Fleece värmer också bra, men vi tycker inte att du ska använda fleece eftersom det släpper ut massor av mikroplaster vid tvätt.

Lager 3 | Skalet ska skydda de under lagren mot väta och vind samtidigt som det ska klara alla påfrestningar och slitage som dagens vintrar ställer på det. Det är också superviktigt att skalet andas bra, så att fukten från kroppen ventileras bort. Om det ska användas vintertid bör det slutligen vara tillverkat i material som bibehålla sin smidighet vid stark kyla.

ERFARENHET 13 | JUSTERA OCH MAXIMERA

Regleringar och ficklås.Det är viktigt att vinterkläderna kan justeras och att man använder regleringarna.

Vi har tidigare varit inne på hur viktigt det är att det blir tätt i ärm och benslut, så det inte kommer in snö, kyla och väta. Och inte minst att man skyddar handlederna.

Justera gärna jackorna i nederkanten så att de håller tätt och tänk på att snölåset som finns i bra vinterjackor också kan användas som extra luftspärr samtidigt som den hindrar jackan att glida upp (särskilt om jackan är “lite stor”).

Justera byxorna i midjan så de sitter upp (förbättrar rörelsefriheten och gör att de håller bättre) och bensluten så att de inte släpar i marken och går sönder.

Lär gärna barnen att ha fickorna stängda (särskilt om de har en vattentät konstruktion) så det inte kommer in snö eller vatten i dem. För väl inne i fickan rinner det rakt in i plagget.

ERFARENHET 14 | EN LIVSVIKTIG DETALJ

Reflexer som alltid synsDet kan inte nog betonas hur viktigt det är att barnen syns i höst- och vintermörkret.

För att de ska göra det krävs BRA REFLEXER som är rätt placerade så att de syns oavsett från vilket håll de blir belysta.

Det är med andra ord mycket viktigare att reflexerna är av hög kvalitet och rätt placerade så att barnen syns från alla håll (360) än att de är stora.

Använd reflexväst när barnet är ute i trafiken så länge det går och/eller komplettera med extra bra och säkra reflexer när så behövs.

Det är slutligen bra med klara färger på ytterkläderna eftersom det gör att barnet även syns bra dagtid, då inte reflexerna fungerar.

ERFARENHET 15 | PASSFORM HAR MÅNGA SIDOR

Rörliga kläder värmer.Som redan sagts på flera ställen är klädernas isolerande förmåga bara en av de faktorer som påverkar hur bra barnen håller värmen när de är utomhus.
Ytterligare en faktor är hur rörliga och smidiga kläderna är, då det lockar till mer lek och rörelse som i sin tur gör att barnen håller sig varmare.

Det kan till och med bli så illa att barn som är påbyltade i på tok för mycket kläder faktiskt fryser mer eftersom det blir för jobbigt att röra sig och då särskilt om plaggen i sig är klumpiga. Eller så blir barnet så svettigt att det sätter sig ner och snabbt börjar frysa.

Det blir slutligen så mycket roligare för barnen att leka om de har lagom varmt på sig och rörliga, smidiga kläder (utan onödigt tyg) som bjuder in till hopp och lek.

ERFARENHET 16 |  KLÄDVÅRD LÖNAR SIG

Vårdade plagg funkar och håller bättre.Många tror att man INTE ska tvätta barnens ytterplagg eftersom de då förlorar lite av sin funktion. Det är precis tvärtom!

Funktionskläder behöver nämligen tvättas för att det ska behålla sin fulla funktion. Men för miljöns skull inte för ofta, utan då hellre borsta eller torka av med en trasa.

Det ska dock tvättas på rätt sätt med bra medel och återimpregneras när så behövs för att behålla yttertygets smuts- och vattenavstötande förmåga, så att inte själva yttertyget blir blött och tungt.

Ps Notera att impregneringen även gör plagget mer slitstarkt, medan det inte påverkar själva vattentätheten. Det är membranets uppgift.

Tips till vintern

15 års erfarenheter
på 15 minuter

Det är nu snart 15 år sedan vi gjorde vårt upprop på nätet för barnens rätt till bättre utekläder och lika lång tid har vår vardag
kretsat kring barn, kläder och väder.

Att berätta allt vi lärt oss och som passerat genom våra huvuden skulle bli en bok. Så vi har plockat ut några reflektioner, tips och råd som jag tror är intressanta för dig och blandat dem med lite fakta. Med andra ord både lite hårt och lite mjukt.

För det är “lite att tänka på” när man ska klä barnen för vintern inklusive; att barn precis som vi vuxna är olika, att vi föräldrar inte alltid tycker som barnen, liksom att vintervädret numera i princip är “alla väder” och ställer höga krav på kläderna.

Så ta chansen och flyg över våra 15 år på ynka 15 minuter. Jag tror det är väl använd tid och att du kommer att passera flera saker efter vägen som du inte riktigt tänkt på eller redan visste, som gör dig ännu klokare när du ska hjälpa ditt barn att klä sig rätt i vinter.

// Hälsar Ulf, stolt grundare av Gneis barnkläder


Förord                                                

 


Barn behöver ha mat i magen och kläder efter väder, med hänsyn till vad som står på programmet. Det är stor skillnad mellan att sitta still på en skoter, springa upp och ned i pulkabacken eller ta en stilla promenad på stan.

Det kanske viktigaste av allt är att barnen inte bli blöta (utifrån eller inifrån) eftersom de då kyls ner mycket snabbt. Så är det full fart och kallt gäller det att klä sig lagom varmt med kläder som andas och funkar även om man svettas.

Det finns ingen exakt sanning vad som är rätt kläder då varje barn är unikt och det är helheten i hur barnen är klädda som gör skillnaden. Vårt bästa råd är att du och ditt barn med ökad ålder tillsammans reder ut vad som fungerar bäst för hen.
ERFARENHET 01 | ELDA I KAMINEN

Mat i magen.                                  

 

Kroppen är som ett värmeverk. Fyller du inte på pannan blir det till slut ingen värme.  Det är med andra ord superviktigt att barnen har något i magen och får ett mellanmål om de är ute länge. Särskilt om det är kallt.

Oavsett hur bra kläderna andas svettas barnen när de leker. Men när det är kallt känner de inte törst på samma sätt och det är lätt gjort att glömma att dricka. Se därför till att barnen får något att dricka. Gärna något varmt och med lite nyttig energi i.

Tänk också på att vatten leder bort värmen 25 gånger snabbare än luft. Det är därför a och o att till varje pris försöka se till att barnen håller sig torra.


 ERFARENHET 02 | INTERVJUA DITT BARN

 Varje barn är unikt                       

 

Barn har precis som vi vuxna olika fart i värmepannan. Vissa är nästan alltid varma medan det för andra barn är precis tvärtom. En del barn tar det för det mesta lugnt medan andra har turbon påslagen nästan jämt.

Det går därför inte att ha någon generell rekommendation kring hur varmt ett barn ska klä sig, utan det vet du och ditt barn bäst tillsammans.

När barnen är riktigt små får man stoppa in en hand och känna efter. Men allt eftersom barnen blir äldre kan man börja prata med dem om hur det känns när de är ute.

Det ligger dock på oss föräldrar att ta initiativet och “intervjua dem” eftersom barnen sällan berättar självmant. Så fråga gärna ditt barn hur det funkade när hen var ute sist. Var det kallt? Blev det svettigt? Blev fötterna eller händerna kalla? Blev du blöt?.
ERFARENHET 03 | BESTÄM TILLSAMMANS

Se till att ni är överens.                    

 

Vem ska bestämma vilka vinterkläder som ska på när du och barnet inte är överens? Det är inte helt lätt, särskilt inte när barnen kommer upp i åren. Och det är inte kul att behöva tjata varje dag.

Bäst är förstås om diskussion inte alls uppkommer och det bästa sättet att lyckas med det är att låta barnen vara med och bestämma när kläderna köps in. Och allt eftersomn de blir äldre får bestämma mer och mer.

När de är små räcker det oftast att de får vara med och bestämma färg och när de blir lite äldre vilken look och vilken typ av plagg de vill ha. Vill de inte längre ha overall (fast det är mest praktiskt) så är även tvådelat ett bra alternativ. Samma sak om de tycker att skal plus mellanlager är för jobbigt, välj då istället vinterfodrade kläder osv.

Vår erfarenhet är att klädernas komfort även spelar stor roll. För är de sköna, smidiga och rörliga och man inte blir svettig i kläderna så gillar barnen dem utan att de riktigt förstår varför. De bara finns där och håller dem varma och torra..

ERFARENHET 04 | VINDEN PÅVERKAR MER ÄN MAN TROR

Verklig och upplevd temperatur.

 

Termometern säger hur många °C det är utomhus, men inte hur kallt det känns eftersom vinden här spelar stor roll. Däremot har inte luftfuktigheten någon nämnvärd betydelse när det kommer till kyla.

Det är med andra ord viktigt att tänka på att det känns betydligt kallare när det blåser och att barnen kanske tidigare än man tror behöver ha vindtäta kläder på sig.

I tabellen kan du se hur mycket kallare det blir på huden (t.ex. ansiktet och händerna) vid olika temperaturer och vindstyrkor. Om det exempelvis är runt nollan och blåser 10 m/s känns det alltså lika kallt som om det är -15°C och vindstilla!ERFARENHET 05 | LAGOM ÄR BÄST

Lagom varmt.                                 

 

Rent fysiologisk behöver barn och då särskilt småbarn mer kläder än vi vuxna eftersom de har mindre muskelmassa. Grundregeln är att bebisar och småbarn bör ha ett lager extra.

Å andra sidan är barn betydligt aktivare än vi vuxna och förutsatt att de har mat i magen blir de ofta rejält varma när de är ute och busar.

Vår erfarenhet är att barnen ofta har för mycket kläder på sig och därför blir onödigt svettiga samtidigt som det begränsar rörelseförmågan. För ifall barnet blir för varmt och börjar svettas spelar det ju ingen roll vilka kläder det har, såvida de inte har inbyggd AC.

Och då kan det bli det omvända, mot vad man tänkte när man bylsade på barnet, när det svettigt och trött drar ner på takten då vatten leder bort värme 25 gånger snabbare än luft!


ERFARENHET 06 | ALLT HÄNGER IHOP

Helheten avgör.                              

 

Att frysa om händerna eller fötterna kan förstöra den finaste av dagar.

Det räcker inte att ha de allra bästa vinterkläderna. Man behöver även något bra på huvudet, händerna och fötterna. Och det räcker inte med det heller. Man måste även reglera kläderna korrekt så det inte kommer in vind, snö eller vatten

Men gör man allt rätt är det så fiffigt att alla delar hjälps åt att hålla hela kroppen varm eftersom alla delar är sammankopplade via blodomloppet. Och tvärtom!

Om exempelvis kroppen kyls ner försöker den hålla de viktigaste organen varma och offrar då örsnibbarna, händerna och fötterna. Så det mest effektiva sättet att hålla fingrar och tår varma är att hålla resten av kroppen varm... och förstås ha bra handskar och skor.
ERFARENHET 07 | REGLERA VÄRMEN MED SKORSTENEN

Stort värmeläckage från huvudet.

 

Eftersom blodkärlen på huvudet inte kan dra ihop sig och hjärnan behöver ständig syretillförsel strömmar det massor av ytligt blod ovanpå huvudet. Barn har dessutom proportionellt stora huvuden.

Värmeläckaget från huvudet är med andra ord stort, vilket man både behöver ta hänsyn till och kan utnyttja. Det är förstås superviktigt att ha mössa, men det finns också en bra möjlighet att effektivt reglera värmen genom val av mössa.

Det är därför bra att ha åtminstone två mössor. En tunnare (gärna i ull) för de lite mindre kalla dagarna och en tjockare som går ordentligt över öronen när det är lite kallare. De mindre barnen (som oftast dessutom har mindre isolerande hår) bör dessutom ha en helt vindtät mössa med öronlappar.

Om jackan eller overallen har en bra huva är den perfekt att dra över en tunnare mössa om det blåser upp. Men då behöver huvan ha bra konstruktion och reglering så att den sitter bra och följer med huvudet när man vrider på det.ERFARENHET 08 | SKYDDA HANDLEDERNA

Varma händer och handleder.    

 

Pulsådern som går i handlederna är en riktig värmetjuv. Det är därför viktigt att det är tätt runt dem, så de håller sig varma och torra. Då kommer blodet som går ut i händerna att bli varmare samtidigt som blodcirkulationen ökar i hela armen.

Så det är jättebra om jackan har bra regleringar i ärmsluten och handskarna funkar bra tillsammans med den, för då blir det enklare för barnen att få tätt runt handlederna. Enklast och bäst är en hög kraghandske med bra reglering, som man har utanpå ärmen. De lite äldre barnen vill dock ofta ha handskar som man stoppar in i ärmen.

En vinterfodrad tumhandske är varmast. Förutom att vadden effektiv stänger ute kylan kan också fingrarna värma varandra. Den är även lättare för barnen att ta på. Och om man vill ha en lite smidigare handske funkar även fingerhandsken för de flesta.

Satsa gärna på en kvalitetshandske med bra grepp som är vattentät, inte minst söderut. I många fall funkar det även utmärkt med en bra skalhandske, som kompletteras med en innervante de lite kallare dagarna.. Gärna i ull.
ERFARENHET 09 | BÅLEN HAR PRIO 1

Håll bålen varm.                            

 

Förutom huvud och handleder är det en kroppsdel till som är extra viktig att skydda för nedkylning, nämligen bålen (mage, rygg, bäcken och skuldror) som innesluter alla våra viktiga organ.

Med andra ord kommer man långt om man skyddar huvud, handleder och bålen från kyla eftersom det i sin tur hjälper övriga kroppsdelar att hålla sig varma. Här vill vi slå ett slag för västen, som idag är ett lite bortglömt plagg.

Med en bra väst skyddar man just bålen utan att rörelsefriheten försämras. Det är därför ett perfekt “värmeregleringsplagg” som kan tas på när man är lite osäker på hur kallt det är och vill klä barnet lite extra, som enkelt kan tas av om det blir för varmt. Eller omvänt sättas på om det blev för kallt.ERFARENHET 10 | BRA SKOR ÄR A OCH O

Torra, varma fötter är glada fötter.                  

 

Fryser man om tårna vill man bara in oavsett hur övriga kroppen mår. Viktigast är att det är bra isolering mellan foten och marken och att barnen håller sig torra om fötterna

Använd helst bara ullstrumpor på fötterna för inget tar hand om fuktiga fötter bättre. Gärna en tunnare plus en tjockare utanpå när det är rejält kallt och annars en lite tjockare ullstrumpa som binder mer fukt samtidigt som den ger högre komfort

Skorna bör ha bra grepp och passform och inte väga för mycket. Vidare måste de vara rymliga, så det går att vicka på tårna och det finns plats för extra sula i ull eller sockor. Barnen bör även kunna ta på dem själva.

Ska det plumsas i snö är det viktigt att ha vinterbyxor med bra snölås som greppar bra mot skoskaftet och/eller bra fothällor i bensluten, så att inte snön kommer in och det både blir kallt och blött i skon.

Vi tycker att skor med löstagbar innersko i ull som enkelt kan tas ut och torkas varje kväll är bäst. För de mindre barnen bör man så klart välj kängor med ordentliga skaft. Skorna bör helst också vara vattentäta (med bra andning) för att klara den nya vintern.
ERFARENHET 11 | "LAGER PÅ LAGER" ÄR INGET AVANCERAT

Lager på lager till vardags.            

 

Ett bra sätt att hålla kroppen torr och varm är att klä sig i flera lager med olika uppgift. Grejen är att man kan anpassa kläderna efter väder, situation och aktivitet.

Många pratar här om trelagersprincipen (se nästa inlägg). Men till vardags funkar det ofta lika bra med två lager. Ett yttre lager (skalet) som håller kvar värmen, samtidigt som det skyddar mot väta och ventilerar ut överskottsvärmen. Och ett inre lager som värmer.

Det kan vara så enkelt som ett par jeans och en skalbyxa… eller en lite tjockare tröja och en skaljacka. Och blir det lite kallare åker kanske bara långkallingarna eller en extra tröja på.

En fördel med lager på lager är även den stora mängd luft som ryms mellan lagren och som bekant isolerar luft jättebra om den inte blåser bort.
ERFARENHET 12 | SVÅRSLAGEN PRINCIP

Trelagersprincipen maxar funktionen.                       

 

Trelagersprincipen bygger på tre samverkande lager med olika uppgifter. LAGER 1 leder bort fukten, LAGER 2 värmer och LAGER 3 skyddar från vatten och vind.

Lager 1 | Understället ska vara tillverkat av ett material som håller kroppen torr och som känns behaglig mot huden. Bäst är ull som suger upp mycket fukt från huden utan att den upplevs som blöt och tung. Ett bra syntetunderställ funkar också bra, men bör inte användas när det är kallare än ca -10°. Undvik bomull som börjar kyla direkt det blir blött.

Lager 2 | Mellanlagret är ett värmande lagret. Det kan vara termokläder, ett lite tjockare ullplagg eller en stickad tjocktröja. Fleece värmer också bra, men vi tycker inte att du ska använda fleece eftersom det släpper ut massor av mikroplaster vid tvätt.

Lager 3 | Skalet ska skydda de under lagren mot väta och vind samtidigt som det ska klara alla påfrestningar och slitage som dagens vintrar ställer på det. Det är också superviktigt att skalet andas bra, så att fukten från kroppen ventileras bort. Om det ska användas vintertid bör det slutligen vara tillverkat i material som bibehålla sin smidighet vid stark kyla.ERFARENHET 13 | JUSTERA OCH MAXIMERA

Regleringar och ficklås.                

 

Det är viktigt att vinterkläderna kan justeras och att man använder regleringarna.

Vi har tidigare varit inne på hur viktigt det är att det blir tätt i ärm och benslut, så det inte kommer in snö, kyla och väta. Och inte minst att man skyddar handlederna.

Justera gärna jackorna i nederkanten så att de håller tätt och tänk på att snölåset som finns i bra vinterjackor också kan användas som extra luftspärr samtidigt som den hindrar jackan att glida upp (särskilt om jackan är “lite stor”).

Justera byxorna i midjan så de sitter upp (förbättrar rörelsefriheten och gör att de håller bättre) och bensluten så att de inte släpar i marken och går sönder.

Lär gärna barnen att ha fickorna stängda (särskilt om de har en vattentät konstruktion) så det inte kommer in snö eller vatten i dem. För väl inne i fickan rinner det rakt in i plagget.
ERFARENHET 14 | EN LIVSVIKTIG DETALJ

Reflexer som alltid syns.                         

 

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att barnen syns i höst- och vintermörkret.

För att de ska göra det krävs BRA REFLEXER som är rätt placerade så att de syns oavsett från vilket håll de blir belysta.

Det är med andra ord mycket viktigare att reflexerna är av hög kvalitet och rätt placerade så att barnen syns från alla håll (360) än att de är stora.

Använd reflexväst när barnet är ute i trafiken så länge det går och/eller komplettera med extra bra och säkra reflexer när så behövs.

Det är slutligen bra med klara färger på ytterkläderna eftersom det gör att barnet även syns bra dagtid, då inte reflexerna fungerar.


ERFARENHET 15 | PASSFORM HAR FLERA SIDOR

Rörliga kläder värmer.                  

 

Som redan sagts på flera ställen är klädernas isolerande förmåga bara en av de faktorer som påverkar hur bra barnen håller värmen när de är utomhus.

Ytterligare en faktor är hur rörliga och smidiga kläderna är, då det lockar till mer lek och rörelse som i sin tur gör att barnen håller sig varmare.

Det kan till och med bli så illa att barn som är påbyltade i på tok för mycket kläder faktiskt fryser mer eftersom det blir för jobbigt att röra sig och då särskilt om plaggen i sig är klumpiga. Eller så blir barnet så svettigt att det sätter sig ner och snabbt börjar frysa.

Det blir slutligen så mycket roligare för barnen att leka om de har lagom varmt på sig och rörliga smidiga kläder (utan onödigt tyg) som bjuder in till hopp och lek.


ERFARENHET 16 | KLÄDVÅRD LÖNAR SIG

Vårdade plagg funkar och håller bättre.

 


Många tror att man inte ska tvätta barnens ytterplagg eftersom de då förlorar lite av sin funktion. Det är precis tvärtom!

Funktionskläder behöver nämligen tvättas för att det ska behålla sin fulla funktion. Men för miljöns skull inte för ofta, utan då hellre borsta eller torka av med en trasa.

Det ska dock tvättas på rätt sätt med bra medel och återimpregneras när så behövs för att behålla yttertygets smuts- och vattenavstötande förmåga, så att inte själva yttertyget blir blött och tungt.

Ps Notera att impregneringen även gör plagget mer slitstarkt, medan det inte påverkar själva vattentätheten. Det är membranets uppgift.Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
tips-till-vintern/
category