GNEIS ULLTESTKan det verkligen spela någon roll vilket tvättmedel man använder?
Jo faktiskt - åtminstone när det gäller ull. Vi har testat vårt ullunderställ
WOOL BASELAYER i labbmiljö och fått fram banbrytande fakta kring vikten
av att tvätta rätt för att plagget skall behålla sin komfort och hålla länge.

I textillabbet kunde vi mätbart bevisa hur 2 identiska plagg skiljer sig åt
efter att de tvättats med 2 olika tvättmedel. Vi tvättade plaggen 5 tvättar
vardera i 40 graders ullprogram. Ena plagget med Nikwax WOOL WASH
och det andra med vanligt lågpristvättmedel.Testet utfördes år 2018 i textillabbet vid Mitt-universitetet


GNEIS ULLTEST

Kan det verkligen spela någon roll vilket tvättmedel man använder?
Jo faktiskt - åtminstone när det gäller ull. Vi har testat vårt ullunderställ WOOL BASELAYER i labbmiljö och fått fram banbrytande fakta kring vikten av att tvätta rätt för att plagget skall behålla sin komfort och hålla länge. 

I textillabbet kunde vi mätbart bevisa hur 2 identiska plagg skiljer sig åt efter att de tvättats med 2 olika tvättmedel. Vi tvättade plaggen 5 tvättar vardera i 40 graders ullprogram. Ena plagget med Nikwax WOOL WASH och det andra med vanligt lågpristvättmedel.Testet utfördes år 2018 i textillabbet
vid Mitt-universitetet

test 1

ElasticitetstestVi testade elasticiteten i en maskin som testar elasticitet och slitstyrka. Det var en tydlig skillnad mellan de båda. Materialet tvättat i lågpristvättmedel blev mycket stummare och tappade elasticiteten vilket gör att plagget blir mycket mer ömtåligt. I testet gick det lågpris-tvättade materialet av helt och hållet.

Ska vi med ord försöka förklara så var det som att riva av papper.  Det Wool Wash tvättade materialet hade markant högre elasticitet och gick därmed aldrig av i dragprovaren.

test 2

TorktestTorktestet bestod i att först testa hur mycket fukt materialen absorberar samt dess torktid. Resultatet visade att materialet tvättat med Wool Wash dels absorberade mindre väta samt att den torkade snabbare.

test 3

MikroskoptestVi analyserade fibrerna i 20x, 50x och 100x förstoring. Vi jämförde de båda, samt ett helt otvättat plagg i samma tyg för att se hur ursprungsfibern såg ut. Även här syntes stor skillnad mellan de båda tvättmedlens påverkan.

En ullfiber består av epidermisfjäll och dessa ger en tredimensionell struktur och kan därför innesluta luft och få mycket bra värmande egenskaper. 

I testet med lågpristvättmedel syntes tydligt att fibrerna och epidermisfjällen har tagit stor skada då de nästan inte längre var märkbara. Dessa 3 bilder visar skillnaden:

50x otvättad ullfiber

50x ullfiber tvättad med Wool Wash

50x ullfiber tvättad med lågpristvättmedel

test 4

LuftgenomströmningstestDet material som hade högst luftgenomströmning var det lågpris-tvättade. Slutsatsen i det är att epidermisfjällens 3D-struktur har minskat och påverkar då luftgenomströmningen. Man kan då tänka sig att plagget inte lagrar värme lika bra.

ulltvättmedel

NIKWAX Wool WashTesta vårt ulltvättmedel NIKWAX Wool Wash!

Genom att vårda ditt ullplagg kan du både förlänga dess livslängd samt behålla plaggets och ullens funktion.

Alla Nikwax produkter är vattenbaserade, biologiskt nedbrytbara, miljövänliga och innehåller inte några flyktiga organiska föreningar.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo