Många bäckar små

Vi strävar kontinuerligt efter att minska våra kläders påverkan på miljön. Detta känns självklart för oss eftersom vi dels arbetar med barnkläder, dels själva vistas och lever nära naturen och vet hur sårbar den är

Ett bra sätt är att göra hållbara, könsneutrala och tidlösa plagg, som kan användas av flera barn. Andra sätt är att ställa långsiktiga krav på leverantörer, använda miljövänliga material och processer samt söka efter långsiktigt miljömässigt hållbara alternativ.

Upp…

Öko-Tex

Många av våra tyger är Öko-Tex märkta och övriga tyger uppfyller EU:s krav på miljögodkända kemikalier. Det innebär att tygerna inte innehåller några farliga nivåer av ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa.

Vi använder också Öko-Tex certifierade tryckknappar och öljetter. De är nickelfria och innehåller inte några farliga kemikalier.

RODIUM SPACE™ vinteroverall

Upp…

ABISKO™ 3-lagers skaljacka

UT MED DE SKADLIGA KEMIKALIERNA!

Vi på Gneis har jobbat aktivt i många år med att ta bort fluorkarbonerna (PFAS) från ytbehandlingen (DWR) av våra yttertyger.

PFAS ger en slät vatten-, fett- och smutsavvisande yta. Så långt bra. MEN de förekommer inte naturligt i miljön, är extremt långlivade och skadliga för djur & natur.

PFAS bryts ned otroligt långsamt (eller så omvandlas det till andra ej nedbrytbara ämnen), och ofta samlas de i levande organismer. Eftersom PFAS är fett- och vattenavstötande lagras de inte i fettvävnaden, utan istället i andra organ – exempelvis i levern och i blodet. PFAS misstänks också vara cancerframkallande och hormonstörande.

PFAS finns i luft och vatten över hela joden och användandet måste minska då dessa skadliga ämnen inte hör hemma i naturen!

Vi har numera helt PFAS-fria ytbehandlingar på alla våra barnplagg. På huvuddelen av plaggen använder vi en DWR som heter Eco Bionic Finish.

Så, köper du ett Gneis plagg gör du både dina barn och miljön en tjänst. Behöver plaggen återimpregneras säljer vi PFAS-fri återimpregnering i vår webshop.

Upp…

Miljövänlig återimpregnering

Fluorkarbonfri DWR tvättas aningen snabbare ur plagget än den ej miljövänliga. Vi säljer därför en miljövänlig åter-impregnering från Nikwax i vår webshop, så att man enkelt kan återställa DWR:en, om man upplever att den tappat sin funktion.

Vi kan verkligen rekommendera denna liksom Nikwax tvättmedel som även ger redan sargade kläder ett nytt liv kombinerat med deras impregnering.

Notera att fluorkarbonfri DWR tyvärr står emot fett och olja lite sämre än DWR med fluorkarboner.

Upp…

WOOL BASELAYER™ lager-1 underställ i Merino-ull

Exempel på material

Ekologiskt odlad bomull: Våra polycotton-plagg är tillverkade i en blandning av bomull och polyester. Bomullen vi använder är ekologiskt certifierad, vilket innebär att den är odlad utan farliga kemikalier. Genom att välja certifierad ekologisk bomull bidrar vi till en bättre hälsa för bomullsarbetarna, samt en bättre miljö - ett bättre val helt enkelt!

Mulesing-fri ull: Ullen som vi använder i våra produkter är helt mulesing-fri. Mulesing innebär att delar skärs bort runt lammens analöppning, en primitiv och plågsam metod för djuren. Syftet är att minska risken för angrepp av fluglarver och är vanlig i Australien.

Dun plockat på rätt sätt: Dunindustrin är ett kapitel för sig och som alla vet är det inte helt humana metoder som används inom vissa produktionsenheter. Vi köper vårt dun från Allied Feather i USA, vilka garanterar att dunet är plockat på ett etiskt rätt sätt, ej plockat från levande fåglar. Du kan läsa mer om Allied Feather här. Dunet är också DWR behandlat med fluorkarbonfri DWR.

Upp…

Återvinning (recycling) – på flera olika sätt

Att göra plagg som kan användas av flera barn är både den naturligaste och allra effektivaste återvinningen.

Genom att välja rätt material och se över konstruktionen, så att plagget är följsamt med förstärkningarna på rätt ställe, kan man förlänga plaggets livslängd avsevärt. Att ha plaggen 3D-formade, utan för mycket tyg där det inte behövs, gör det inte bara skönare utan även hållbarare. Vi ser fortfarande barn på stan i vår testkollektion från 2006!

Det finns också olika sätt att tillverka tyger av återvunnet material, t.ex. av gamla petflaskor. Sett ur ett totalt perspektiv blir det ofta bättre. Vi använder exempelvis återvunnet material i yttertyget i vår thermojacka.

Upp…

SPEED™ vinterjacka + GIZMO™ vinterbyxa

Paketering

Vi har valt att endast ha med det absolut nödvändigaste materialet i vår paketering, dvs. sådant som behövs för att inte plagget ska skadas under transporten. Hängetiketter etc. använder vi i stort sett inte alls, då det oftast bara hamnar som skräp i återvinningen.

Tips! De små silica-gel påsar som följer med våra, och många andras kläder, släng inte dom. Kan användas till ett flertal olika saker innan dom är förbrukade och därefter kastas på närmaste återvinning.

Här är några exempel,

  • Tar bort dålig lukt. Lägg dom i kartonger, klädskåp etc men också i skor och träningsväskor.
  • Fuktskadad telefon. Lägg mobilen i sluten påse med några silica-gel påsar. Låt ligga minst ett dygn.
  • Räddar foton & brev. Förvara dina värdefulla foton & brev med ett gäng silica-gel påsar.

Upp…

Code of Conduct

För oss är det viktigt att alla leverantörer vi samarbetar med också arbetar på ett miljömässigt, socialt och etiskt riktigt sätt.

Vi har därför upprättat ett kontrakt med var och en av dem– ett s.k. Code of Conduct avtal – där vi bland annat reglerar förbud mot barn- och tvångsarbete. Vi försäkrar oss om arbetarnas rättigheter så att ingen diskriminering förekommer och att personalen har rätt att ansluta sig till fackföreningar och att alla anställda har ett riktigt anställningskontrakt.

I enlighet med ILO:s-konventionen 131 reglerar kontraktet också lönenivåerna för de anställda liksom arbetstider och övertid.

Vi har även skrivit in riktlinjer för arbetsmiljö och säkerhet inklusive brandsäkerhet. I kontraktet står också att leverantören ska arbeta på ett miljömässigt korrekt sätt både avseende kemikalier, avfallshantering och vattenanvändning.

Vi har personligen besökt de flesta av våra leverantörers fabriker, så att vi på plats kunnat studera hur det ser ut och funkar i verkligheten. Och när det kommer till våra viktigaste och största leverantörer har vi nära personliga vänskapsband, som ibland sträcker sig ända till deras familjer.

Upp…