Skötselråd

Med lite vård och omsorg av dina funktionsplagg får du mycket tillbaka! Du kan återställa plaggets vattenavvisningförmåga och ånggenomsläpplighet efter en viss tids användning, men även förlänga plaggets livslängd så det kan ärvas och användas av flera barn! 

SKÖTSELRÅD

Med lite vård och omsorg av dina funktionsplagg får du mycket tillbaka! Du kan återställa plaggets vattenavvisningförmåga och ånggenomsläpplighet efter en viss tids användning, men även förlänga plaggets livslängd så det kan ärvas och användas av flera barn!

Generella skötselråd för Gneis kläder

Att, med några enkla handgrepp, ta hand om sitt Gneis funktionsplagg på rätt sätt kan komma att förlänga livslängden på dina kläder avsevärt och det är en god gärning för både familjeekonomin och miljön.

Det som är bra att tänka på är att i de flesta av våra plagg finns membran och tejpade sömmar som håller plaggen vattentäta. Membrantyger och tejp över sömmar är känsliga mot värme. Gneis funktionskläder tål att torkas i torkskåp, under kortare perioder och max 40 grader. Kontrollera därför just ditt barns förskola/skolas torkskåp och dess termostat. Att torkas länge på maxvärme kommer att skada ditt funktionsplagg och innebära att det inte håller tätt till slut.

Här nedan har vi listat något av det man ytterligare kan tänka på, dels tips och råd kring hur du tvättar ditt funktionsplagg men även vikten av att återimpregnera yttertyget efter en tids användning eller några tvättar.

Hur sköter man om sitt plagg på bästa sätt? Hur länge håller en overall? Vad kan man förvänta sig av en begagnad overall på marknaden? Vi har grävt lite djupare i frågorna och har efter många timmar i Textillabbet på Mittuniversitetet fått fram mycket intressant fakta. 
Återimpregnering av ett plagg som använts under en längre tid är mycket viktigt för att bibehålla plaggets prestanda.

Vi gjorde tester i textillabbet för att se vad som händer när man sköter om sitt plagg, hur mycket slitstarkare det blir och hur avrinningen förbättras om man återimpregnerar plagget.

TESTET: Vi tog en välanvänd Supershape, använd en hel vinter samt ytterligare 2 månader. Overallen hade inte tvättats och impregnerats under de senaste 2 månaderna. Använd dagligen. Sedan klippte vi bort delar av plagget och stoppade in resterande overall i maskinen för tvätt och impregnering. Väl på labbet jämförde vi det otvättade materialet med det som var tvättat och impregnerat.

Vi fick se en tydlig förbättring av materialet!
- Stor förbättring i materialets avrinning (vattendropparna pärlade sig).
- Stor förbättring i materialets rivstyrka där förstärkningsmaterialet i Cordura förbättrades avsevärt.
- Bättre smutsavvisning. På ett enkelt sätt kan man alltså avsevärt förbättra plagget och i och med det dess livslängd. - Bättre andrahandsvärde – fler barn kan använda det, och man sparar på miljön genom att man förlänger livslängden på plagget. Det betalar väl det varje tvätt/impregnering kostar.

Så tänk på att återimpregnera era kläder när vattenavrinningen inte är tillfredställande så kommer plagget hålla längre.
Tänk också på att välja en fluorkarbonfri återimpregnering ex. NIKWAX som vi säljer här i vår webshop.

Borsta bort löst sittande smuts, stäng blixtlås och lätta på åtdragna snoddar.

Vänd plagget ut och in – annars hindrar plaggets vattentäta membran smutsvattnet och tvättmedlet att centrifugeras ut ur vadd och foder.

Välj tvättprogram och tvättemperatur enligt plaggets tvättråd.

Använd tvättmedel utan mjukgörare, gärna Nikwax Tech Wash som är ett miljövänligt alternativ som säljs i vår webbshop. Tech Wash är ett vattenbaserat, skonsamt tvättmedel som aktivt rengör membran och yttertyg från smuts och salter vilket bidrar till att membranet lättare kan arbeta med att transportera ut överskottsvärme.
Överdosera inte tvättmedel

Överdosering av tvättmedel gör att det blir svårt att tvätta ur allt tvättmedel ur plagget vilket varken är bra för dig, plagget eller miljön. Finns det rester kvar av Techwash i plagget kan det innebära en reaktion med Wash-in impregneringen. Detta ter sig i formen av massor av små gummikulor på plaggen och i tvättmaskinen. Man kan därför med fördel använda funktionen "Extra skölj" om man har det på sin tvättmaskin.

Använd absolut inte sköljmedel, tvättmedel med mjukgörare eller blekmedel som kan försämra plaggets förmåga, plus att det både är en onödig användning av kemikalier och en onödig utgift för dig. 
Du kan med fördel till och med skölja ur sköljmedelsfacket för att undvika att det finns rester kvar där.

Ta ut plagget direkt för att förhindra färgvandring mellan tygerna. Häng upp avigt och låt torka eller återimpregnera plagget direkt efter tvätt om plagget är i behov av det. 
Obs! Plagget måste vara fuktigt när det återimpregneras med NIKWAX, oavsett om man använder Spray-on eller Wash-in.

För återimpregnering behöver du följa de specifika tvättråd som respektive produkt har. Vi rekommenderar som sagt den Fluorkarbon-fria impregneringen från Nikwax som vi säljer i vår shop.


Under klädvård hittar du våra prisvärda NIKWAX produkter för detta ändamål.

Storleksguider

Storleksguide

Storleksguide

Storleksguide SUPERSHAPE

Materialfakta & skötselråd

SUPERSHAPE-analys

Materialfakta & skötselråd

Skötselråd

Materialfakta & skötselråd

Materialguide

Materialfakta & skötselråd

Skalfakta

I Hjärtat på Gneis

Vi vill att fler barn ska leka ute!

När barn kan leka ute obehindrat - med kläder som är följsamma och inte är i vägen, med kläder som håller dem varma och torra - då stannar de ute länge, länge.

Därför har vi gjort det till vår mission att skapa de allra bästa funktionskläderna för barn.

Utelek gör gott

Vi tror att barn som får leka mycket ute mår bättre, på många sätt! Vi brinner för att göra uteleken tillgänglig både prismässigt och såklart kvalitetsmässigt - för med riktigt bra funktionskläder är uteleken lika självklar som inneleken.

Behöver funktionskläder vara dyra?

Bra funktionskläder är dyra, de kräver ambitiösa mönsterkonstruktioner och de allra dyraste materialen. Vi jobbar dagligen med att kapa alla mellanhänder, varje onödig kostnad vi kan hitta, för att komma ner i pris och göra plaggen tillgängliga för fler barn - men vi tummar aldrig någonsin på kvaliteten.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

Öppet köp & bytesrätt i 14 dagar

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se

Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo
skotselrad/
category