My webpage My webpage
Maxa användningen

Fler fördelar än du tror!

Vårda funktionsplagg

Så funkar funktionsplagg
– därför måste de vårdas!

Det är enklare att förstå varför och hur man bäst sköter om sina funktionskläder om man på ett ungefär vet hur de fungerar.


– Så låt oss börja med några begrepp som är viktigare att känna till än andra, för att sedan prata lite tvätt och impregnering.

Genomskärning av fodertyd, membran och yttertyg med DWR

Skilj på

Vattenavrinning vs vattentäthet?

DWR vs membran?

För att ett funktionsplagg ska fungera fullt ut krävs både att tygets vattenavrinning och det vattentäta membranet fungerar som det ska.

– Så här är det.

Ett

Om yttertyget blir blött tappar membranet sin förmåga att andas, samtidigt som det blir tungt, obekvämt och kallt.

Två

DWR är ett tunt vattenavvisande skikt ovanpå yttertyget, som gör att vattnet inte sugs in i det. DWR'n slits dock och med tiden behövs en återimpregnering.

Tre

Plagget måste vara vattentätt för att barnet inte ska bli blött när det regnar. Samtidigt måste det också andas, så att barnet inte blir blött av svett istället.

Fyra

Ett Membran som "limmas" undertill på yttertyget är lösningen på problemet. Men för att fungera på topp krävs att yttertyget är rent och torrt.

Vill du veta lite mer om DWR, membran, vattentäthet och vattenavrinning? Eller få en tydligare förklaring till hur allt fungerar? Kolla i så fall gärna in vår skalfilm.

Gneis funktionskläder mår bra av att tvättas

Viktigt att tvätta!

Funktionskläder gillar att tvättas!

Tvärtemot vad många tror mår bra funktionskläder bra av att tvättas relativt ofta. Och då särskilt barnens kläder med allt vad dessa går igenom.

Förutom att smuts och svett sköljs bort, så att membranet fungerar optimalt igen, blir plagget även skönare att ha och förstås finare på.

Vi vill redan här rekommendera att använda ett tvättmedel speciellt gjort för funktionskläder och absolut inte sköljmedel. Mer om detta i våra skötselråd.

En fungerande DWR håller yttertyget torrt

Och så var det vattenavrinningen

Efter tvätt måste DWR'en återställas

För att membranet även ska andas* bra vid regn krävs att plaggets DWR (vattenavvisande skikt) fungerar, så vattnet pärlar sig och rinner av.

En bra fungerande DWR gör också plagget skönare och tåligare mot smuts.

DWR'n återställs med värme, men ibland räcker inte det och då behöver plagget impregneras. Mer om detta i våra skötselråd.

*) Membranet gör visserligen plagget helt vattentätt. Men om DWR'n inte fungerar rinner vattnet ner på membranets ovansida, som då tappar sin förmåga att andas. 

Impregnering håller tyger vattenavvisande

Och så var det slitstyrka

Labbtest återimpregnering

Hur viktigt är det att förbättra DWR’en? Vad kan man förvänta sig av en begagnad overall? Går det i efterhand att “fixa till” ett plagg som inte skötts om?

Vi grävde lite djupare i detta och efter ett antal timmar i textillabbet kunde vi konstatera en del intressanta fakta.

Vårda funktionsplagg

Vill du veta mer?

Här kan du lära dig mer om hur och varför du ska vårda dina kläder.

Vårda

Läs mer om hur du kan Maxa användningen på andra sätt

Maxa användningen

✅  Skickas nästa vardag

✅  Klarna betalning

✅  Öppet köp & bytesrätt i 14 dagar

✅  Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

Vi är Gneis funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att världens bästa lekplats är utomhus och att barnen förtjänar världens bästa utekläder.

Som barnens självutnämnda ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för deras barn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med din prenumeration godkänner du vår integritetspolicy och du kan förstås när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet.

Kundtjänst

På vår kundtjänstsida hittar du svar på de flesta frågor kring ditt köp. Vi har även lärorika guider liksom en detaljerad storlekshjälp för varje produkt.

Du kan förstås även mejla eller ringa oss 😊

Telefon: 0920-420 180 • E-post: info@gneis.se


Facebook

Youtube

Instagram

Rock Group Sweden AB

Varvsgatan 41  •  972 32 Luleå

Telefon: 

0920-420 180

E-post: 

info@gneis.se

Org.nr: 

556704-7484