My webpage My webpage

Gneis & Ossoami

Material

Allt från kemikalier till spill...

Det är många saker att tänka på när man väljer material. Tygerna och alla “komponenter” (knappar dragkedjor, reflexer, mm) ska vara slitstarka och hålla länge, alla kemikalier som används ska vara godkända och ofarliga för miljön. Spillet ska minimeras, förpackningsmaterial ses över och de etiketter som ibland hänger på plagget - behövs de verkligen?

Barn i Speed vinterjacka från Gneis

Kemikalier

Kemikalier är en stor och viktig del att hantera i textilbranschen. Vi använder inga kemikalier som inte uppfyller REACH (EUs kemikalieförordning, som antagits för att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön från risker som kan förorsakas av kemikalier). Många av våra tyger är märkta med Öko-Tex och övriga tyger uppfyller, kraven i REACH. Även våra tryckknappar, öljetter och zip pullers är Öko-Tex-certifierade.

Fluorkarboner som tidigare användes i ytbehandlingar för tyger slutade vi med redan 2012.

För att få ett tyg vattentätt måste man ha ett vattentätt skikt i någon form på baksidan av tyget. Det normala är att använda membran (en slags tunn plastfilm) eller coating (en plastkomponent som man sprayar på tyget). Våra vattentäta material har membran istället för coating, med membran får du generellt bättre vattenpelare, bättre andning och bättre slitstyrka. Membran är dock dyrare än coating. Att belägga ett tyg med membran i stället för att använda coating halverar kemikalieanvändningen. Grova tyger med coating kan ha upp till 3 ggr mer kemikalier än ett material med membran.

I de jeanstyg vi använder så används minimalt med kemikalier för att tvätta ur jeansen. Vi bleker inte och tvättar ur jeansen så lite som möjligt - allt för att minska slitaget på tyget (innan det ens har börjat användas) och minska vattenanvändningen.

Vi använder i huvudsak vävda etiketter i stället för plast- och gummietiketter. Tyger med mönstertryck har vi valt bort då det i många fall ökar kemikalieanvändandet. 

Våra polycotton-kläder är tillverkade i en blandning av bomull och polyester. Den bomull vi använder är ekologiskt certifierad och på det sättet kan vi bidra till en bättre hälsa för bomullsarbetarna, samt en bättre miljö - ett bättre val helt enkelt!

Våra påsar och kartonger som vi skickar kläderna i är utan tryck - även här ett litet bidrag för att slippa fler kemikalier än nödvändigt. Vi håller på att se över vilket emballage som skulle kunna vara bäst att använda och här skulle vi nog kunna bli ännu bättre än vi är idag.

Glada barn i Gneis vinterkläder

Återvunnet tyg

Det finns flera sätt att tillverka tyger av återvunnet material, exempelvis av återvunna petflaskor. Ett problem är dock att det är svårt att få samma riv- och slitstyrka på återvunna material, då tygfibrerna oftast blir kortare. Därför har vi valt att i dagsläget inte använda återvunnet material där vi har stora krav på slitstyrka. Vi använder dock återvunnet material till yttertyget i de flesta av våra termoplagg.

Spill

I alla produktioner blir det material över efter att plaggen är tillverkade. Vanligtvis hamnar tygerna på lagerhyllorna och efter en tid är det tyvärr mycket som slängs. Ibland för att färgen är utgående och inte längre är trendmässig, ibland för att det utvecklats nya material och det som ligger på hyllan blivit inaktuellt. Tyger på fabrikernas hyllor som bara ligger där och till slut slängs är ett stort globalt problem.

Vi tycker att överblivet material ska användas upp för att så lite som möjligt ska bli spill, vi är noggranna med att se till att vi inte har överblivna tyger kvar på fabrikernas hyllor och använder samma tyg i flera av våra olika modeller för att på så sätt kunna ta tillvara det mesta av tyget. Vi arbetar med några få väl testade och utvalda tyger som funkar för flera olika plagg. Ullmaterial i våra t-shirts och mössor är uteslutande tillverkade av tyg som blivit över i andra tillverkningar och även den denim (ej Corduradenimen) vi använder i våra jeansbyxor är hämtad av left over tyger.

Glad pojke i lättviktsjacka från Gneis

Fleece och mikroplaster

Mikroplaster är ett stort problem och har på senare år hamnat högt i klimatdebatten. Fleece är inte det enda material som avger mikroplaster men är en värsting inom syntetmaterial då luddet från fleecen lättare avger mikroplaster än vävda syntetmaterial. Vi har numera inga fleeceplagg i vårt mellanlagerssegment utan har istället valt andra alternativ med högt innehåll av ull.

Hangtags

Vi har inga onödiga etiketter eller lappar som hänger på kläderna (hangtags), med en massa (ofta överflödig) information. Istället kan man läsa allt om våra plagg på nätet och vi slipper tillverkning av olika lappar med olika tryck som egentligen inte tillför plagget något värde eller funktion.

Värnar om fåren

Ullen vi använder i våra produkter är mulesing-fri. Mulesing innebär att delar skärs bort runt lammens analöppning, en primitiv och plågsam metod för djuren. Syftet är att minska risken för angrepp av fluglarver.

Glada barn i mellanlager av ull från Gneis

✅  Skickas nästa vardag

✅  Klarna betalning

✅  Öppet köp & bytesrätt i 14 dagar

✅  Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

Vi är Gneis funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att världens bästa lekplats är utomhus och att barnen förtjänar världens bästa utekläder.

Som barnens självutnämnda ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för deras barn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med din prenumeration godkänner du vår integritetspolicy och du kan förstås när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet.

Kundtjänst

På vår kundtjänstsida hittar du svar på de flesta frågor kring ditt köp. Vi har även lärorika guider liksom en detaljerad storlekshjälp för varje produkt.

Du kan förstås även mejla eller ringa oss 😊

Telefon: 0920-420 180 • E-post: info@gneis.se


Facebook

Youtube

Instagram

Rock Group Sweden AB

Varvsgatan 41  •  972 32 Luleå

Telefon: 

0920-420 180

E-post: 

info@gneis.se

Org.nr: 

556704-7484