Miljö & ansvar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus maximus suscipit aliquam.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus maximus suscipit aliquam.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus maximus su

Hållbart för plånbok och miljö

Hållbarhet för oss startar alltid med produkter som håller. Därför att vår värld kräver minskad konsumtion för att överleva på sikt. 

Våra jeans har en slitstyrka på knäna som är 17-34 gånger större än alla andra barnjeans på marknaden. Det betyder att du - om du har problem med att just knäna på barnens byxor slits ut alldeles för fort - tillåts köpa betydligt färre barnbyxor. Det blir oerhört mycket billigare i längden. Dessutom gör du en jätteinsats för miljön.

All form av textil produktion kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier. Många produkter idag produceras av kostnads/lönsamhetsmässiga skäl i alltför dålig kvalitet. Dålig kvalitet leder till att vi tvingas konsumera alldeles för mycket och därmed slösa med jordens resurser. Överkonsumtion är ett av de största hoten mot vår miljö idag.

För att tillverka ett par barnjeans går det åt 10.000 liter vatten, 10 kg CO2, 9 m2 odlingsyta och mer än ett kilo kemikalier. I Sverige säljs det ca 5 miljoner par barnjeans per år! 80% av svenska barnfamiljer (som köper dessa 5 miljoner par jeans) upplever, enligt en nygjord marknadsundersökning, att kvaliteten på barnbyxor är ett problem. Tänk om alla vi 80% kan förbruka fyra par jeans per barn och år istället för tio-tjugo. Det är ett ganska enkelt räknestycke att komma fram till vilken insats det skulle göra både för miljön och familjens ekonomi!

KONSUMTIONSASPEKTEN
Det talas mycket om hållbart mode och modeindustrins negativa påverkan på miljön. I dessa diskussioner ser man ofta på problematiken enbart ur ett produktionsperspektiv, vilket kan kännas svårt att påverka som enskild konsument. Man glömmer lätt konsumtionsaspekten - Om vi konsumerar färre men hållbarare plagg, fyller det en enormt viktig - kanske den viktigaste - funktion ur ett miljöperspektiv.

Enligt en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort konsumerar vi 40% mer kläder idag än vi gjorde för bara tio år sedan. I en annan undersökning kom man fram till att vi idag endast använder 5% av våra kläders kapacitet. Mer än hälften av den mängd textilier som köps i Sverige slängs för att brännas som avfall. Kanske har du själv reflekterat över hur många av barnens byxor som åkt i soporna pga hål på knäna, trots att de i övrigt varit helt intakta plagg? För inte alltför länge sedan ärvde syskon varandras kläder. Idag är det tyvärr inte alls lika vanligt. Många nytillverkade plagg håller inte för att gå i arv.

Idag finns det många klädproducenter som klassar sina produkter som hållbara enbart med hänvisning till att man tex använder sig av ekologiskt råmaterial - Samtidigt som man massproducerar och lanserar 4-8 nya kollektioner per år. Svenska företag är generellt sett bra på att implementera miljötänket i produktionen - Det görs viktiga insatser när det gäller råvaror, kemikalier och arbetsförhållanden i producentländerna etc. Men på det område som vi anser är det absolut viktigaste när vi pratar hållbarhet - produkter och kvalitet - syndar man fortfarande grovt. Vad som gäller är fortfarande närmast genomgående den totala motsatsen till hållbarhet - nämligen "slit-och-släng".

Tanken med Ossoami är att erbjuda barnbyxor som är designade, kvalitetsanpassade och tillverkade utifrån hur barn använder dem. Allt för att uppnå en så hållbar och långlivad produkt som möjligt. Vårt koncept är ett rullande baskoncept med klassiska modeller med design som lever länge.

PRODUKTIONSASPEKTEN
Samtidigt som vi brinner för frågan minskad miljöpåverkan genom minskad konsumtion, så jobbar vi självklart med att minimera våra produkters miljöpåverkan i produktionsledet.

Råmaterial
Cordura® är en patenterad textilfiberkonstruktion. Den Denim vi använder tillverkas endast i en fabrik i hela världen. Den finns än så länge inte med ekologisk bomull som bas, men vi vet att det är något som patentinnehavaren och producenten tillsammans jobbar på. Vi vill såklart helst att våra jeans ska vara både extremt slitstarka och gjorda med ekologisk bomull som bas.


Efterbehandling
Den största kemikalieboven i jeansproduktion är efterbehandlingsprocesserna dvs. de som får jeansen att se tvättade & "slitna" ut. Ossoami-konceptet bygger på hållbarhet. Därför efterbehandlar vi våra jeans så lite som möjligt - Varje efterbehandlingsprocess bryter ned fiberkonstruktionen och skulle därför verka motsatt vår affärsidé. På de flesta av våra jeansmodeller använder vi endast vanlig plaggtvätt för att få ur överskottsfärgen från färgningsprocessen samt göra plagget mjukare.   


Kemikalier
Att producera ett plagg från råvara till färdiglevererad produkt i en butik i Sverige är en lång process som innehåller en mängd olika steg. I flera av dessa är kemikalier av olika slag nödvändiga. Vårt fokus ligger på att begränsa kemikalieförekomsten och undvika skadliga ämnen för att hålla såväl barnens kläder som textilarbetarnas och sömmerskornas arbetsmiljö fria från farliga substanser.


Vi ställer krav på alla våra producenter att skadliga kemikalier inte får förekomma i Ossoamis produkter. Dessa följer EUs kemikalielagstiftning REACH. Vi låter göra stickprovskontroller – utförda av oberoende testlaboratorium – i produktion för att säkra att våra krav efterlevs.


Transporter
Transporter är annan stor miljöbov idag. För att frakta våra varor från produktion till butik använder vi oss nästan uteslutande av sjöfrakt - Det fraktsätt som har minst negativ påverkan på miljön. När vi skickar varor i vår webshop till dig som kund använder vi oss av Postens "Varubrev Klimatekonomisk", vilket är en tjänst för företag som vill göra ett aktivt val och välja den mest miljöanpassade distributionen av Varubrev inom Sverige. Klimatekonomisk försändelse flygs aldrig och distributionen klimatkompenseras.


Arbetsförhållanden:
Vi jobbar med BSCI-ackrediterade producenter. Det innebär mycket kortfattat att arbetarens sysselsättning är fritt vald och att rätten till kollektiva förhandlingar respekteras. Arbetsförhållandena är säkra, barnarbete förekommer inte och löner & arbetstider regleras enligt humana avtal.

VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR SOM KONSUMENTER 
Överkonsumtion är ett av de största hoten mot vår miljö idag. Det viktigaste vi som konsumenter tillsammans kan göra för verkligen bidra till en bättre miljö är därför att konsumera mindre, men hållbarare. Handla medvetet helt enkelt. Slow fashion – hållbart mode – kan vara precis lika kul & inspirerande som fast fashion. Det ställer bara större krav på oss som designar och producerar kläderna. 

Den längsta delen av ett klädesplaggs livscykel är användarfasen. Det är också här som en stor del av miljöpåverkan sker – Genom hur vi som konsumenter tvättar och sköter våra plagg. Här kommer våra råd om hur du sköter jeans för att optimera dess livslängd och minska miljöpåverkan:
- Stäng gylfen, vik ned uppvik och vänd jeansen ut-och-in.
- Viktigt att använd tvättmedel för kulörtvätt.
- Använd aldrig sköljmedel. Det förstör karaktären på denimtyget.
- Tvätta på normalprogram 40 grader.
- Hängtorka. Torktumling är förödande för jeans.
- Och viktigast av allt - Tvätta bara om det är nödvändigt

Och så några allmänna tips:
- Tänk långsiktighet, kvalitet och hållbarhet när du handlar kläder. Kortvariga trender och billigaste pris är oftast inte ett bra val för miljön.
- Undvik att slänga kläder, eller rester av textilier, i soporna. Lämna till återvinning! Visste du att de flesta textila material kan återanvändas tex. till ljudisolering i bilar, stoppning i madrasser och möbler, som trasor eller för att tillverka nya kläder?
- Om du har möjlighet - Var kreativ, hitta nya användningsområden för förbrukade plagg, sy om, laga.

Skickas nästa vardag

Leveranstid: 1-4 arbetsdagar

14 dagars öppet köp

Kundtjänst

Undrar du över något? Ring oss gärna!
Vi har öppet vardagar 10:00-16:00

Telefonnummer: 0920-420 180
Mail: info@gneis.se


Nyhetsbrev

Få tips, nyheter och erbjudanden från Gneis. Du kan när som helst avregistrera dig. Genom att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.

Vi är Gneis Funktionskläder

Vi gillar natur, vi gillar väder och vi gillar barn. Vi tycker att ute är världens bästa lekplats och att barnen förtjänar världens bästa utekläder. Som barnens ambassadör kämpar vi för detta och för att alla vuxna (som köper barnens kläder) ska förstå hur viktigt deras val av utekläder är för barnen.

ROCK GROUP SWEDEN AB
Organisationsnr 556704-7484 • Varvsgatan 41, plan 5, 972 32 Luleå • Telefon 0920-420 180 • Telefax: 0920-420 189 • E-post info@gneis.se

Gneis Logo